Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kesäpäivän kruunaavat laadukas viini ja karitsavartaat

Yhteistyössä: Juomavinkki

Mökkiolosuhteissa ruuan valmistus on oma tarinansa. Tietenkin puitteet mutta myös kyläkaupan valikoima voi olla mitä tahansa. On myös poikkeuksia, koska mökkiseutujakin on joka lähtöön. Miten sitten käytännössä ruuan valmistus? Useimmiten ei ole käytössä tiskikonetta ja astioitakin voi niukasti. Tästä johtuen minimaalistisuus on valttia. Mökkiolosuhteissa on myös etunsa, grillaaminen ja ulkosalla kokkaaminen on helpompaa ja jopa hauskaa – jos sääkin on kohdallaan.

[left]

Juhannusaterialle halusin valmistaa vartaita ja mieluiten lihasta, joka on luonnostaan mureaa. Karitsa tai vasikka oli alkuun mielessä, joista päädyin Familian tuoreeseen karitsaan. Kyseessä on uusi-seelantilainen liha, jota käytetään tasokkaissa ravintoloissa ympäri Eurooppaa.

Maustaminen mökillä voi tuottaa haasteita, jos pitäisi hankkia 10 pientä pussia erilaisa mausteita. Tässä valmiit maustesekoitukset ovat täydelliset ja nappasin kotoa mukaan pussin Poppamiehen Rub-mausteseosta, niin ei tarvinnut pohtia kahdesti, miten karitsat maustetaan. Tasapainoksi mausteiselle ja tuhdille lihalle tarvittiin raikas ja kevyt salaatti. Harvinaista kyllä, mökkikylän kaupassa oli äärimmäisen hyvä valikoima kotimaisia vihanneksia, joista meidänkin salaatti osin koostui. Tasokkaan salaatin peruspilareita ovat laadukkaat raaka-aineet ja tasapainoinen kastike. Aurinkokuivattu viikunabalsamico antoi happoa mutta myös hiukan makeutta, kun taas kylmäpuristetusta rypsiöljystä tuli rasvaa kokonaisuuteen. Chilin tai valkosipulin sijaan, vasta ruohittu mustapippuri ja feta toivat salaattiin kokonaisuudessaan ryhtiä.

Hyvälle ruualle ja seuralle kuuluu myös samaan sarjaan lukeutuva juoma. Vaikka yleensä tykkään erikoisemmista oluista, laadukkaan lihan kanssa sopii täydellisesti punaviini. Blogiyhteistyössä Juomavinkiltä saamani argentiinalainen Bodega Tamari Reserva on runsas mutta leikkisä. Marjaisa ja ehkä hiukan paahteinen punaviini on hyvinkin luonnollinen valinta kesäiselle grilliruualle. Viini sopii erityisen hyvin grillattujen paprikoiden ja karitsavartaiden seuraan, jopa makukokonaisuutta täydentäen. Jos olisimme valmistaneet savulohta, kuten perinteisesti tulee tehtyä, olisimme ehkä ennemmin päätyneet Castillo de Molina Reserva Pinot Noiriin. Jos taas olisimme paistaneet pippuripihvit koko seurueelle, juomaksi olisi sopinut paremmin 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon.

[/left]

[right]

grilliviini

[/right]

karitsavartaat

[left]

mökki ruokaa

[/left]

[right]

Karitsavartaat

Tarvitset:
0,5 kg karitsan paahtopaistia
0,5 kg karitsan ulkofilettä
4 rkl texas BBQ rubia

Valmista näin:
Poista karitsan paahtopaistista ja ulkofileestä kalvoja, mikäli niissä on, ja kuutio reiluiksi paloiksi. Levitä lihoihin sen jälkeen reilusti rub-maustetta ja hiero mauste hyvin lihoihin kauttaaltaan.
Asettele lihat vartaisiin – tästä määrästä tuli seitsemän runsasta varrasta. Grillaa lihoja suoralla tulella puoleltaan n. 3 minuuttia. Nosta tämän jälkeen vetäymään.

Grillatut paprikat

Tarvitset:
0,4 kg padron-paprikoita
0,3 kg minipaprikoita eriväreissä
4-5 kesäsipulia ilman vartta
3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 rkl Herbamarea

Valmista näin:
Halkaise minipaprikat ja leikka ristiviilto kesäsipuleihin. Laita kaikki ainekset vuokaan, levitä päälle öljyä ja ripottele hiukan Herbamarea pintaan. Grillaa suoralla tulella noin kaksi minuuttia puoleltaan ja nosta sitten vadille. Kun lämpimät paprikat saavat vähän aikaa seistä, ne pehmenevät entisestään.

[/right]

Fetasalaatti

Tarvitset:
1/2 kurkkua
5 retiisiä
1 rsa kirsikkatomaatteja
3 kesäsipulin varret
1 pkt fetaa
1 pnt basilikan lehtiä
3 rkl aurinkokuivattua viikunabalsamicoa
3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
mustapippuria suoraan myllystä

Valmista näin:
Poista kurkuista sisus ja leikkaa pieniksi viipaleiksi.
Halkaise kirsikkatomaatit, viipaloi kesäsipulin varret ja kuutioi feta.
Leikkaa lohkoiksi naatillinen retiisi ja nypi basilikasta lehdet.
Laita kaikki ainekset vadille, mausta viikunabalsamicolla, öjyllä ja vastarouhitulla mustapippurilla.

Tarjoile salaattia osana värikästä kesäateriaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?