Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kesäkeitto | Maku joka murskaa ennakkoluulot!

Kesäkeitto on yhden ikuinen inhokki ja toisen suosikki. Itse olen sitä mieltä, että lähes mikä tahansa ruoka voidaan pilata huonoilla raaka-aineilla tai valmistustavoilla. Sen sijaan, kun raaka-aineet ovat tikissä ja resepti hyvä, voi syntyä uusia lempiruokia kuin huomaamatta.

Tässä eräänä päivänä kutsui Jarmo Vähä-Savo minut luokseen lounaalle. Hän oli kuulemma valmistamassa kesäkeittoa. Olin vakuuttunut, että mikäli kyseessä on Jarmon valmistama kesäkeitto, ei se voi olla muuta kuin hyvää. Sain lisäksi luvan taltioida maukkaan keiton teon blogia varten.

michelin keitto

 

Mikä on kriittistä kesäkeitossa? 
Kesä-sana viittaa jo tuoreisiin raaka-aineisiin. Käytännössä kesäkeittoa ei siis voi valmistaa pakastevihanneksista, kuten monissa henkilöstöruokaloissa tehdään yhä, Jarmo kertoo. Toinen iso virhe on rasvattomuus, eli maito ja vesi ei yksinään riitä. Kermaa ja voita tarvitaan, mutta maltillisesti. Viimeinen osa onnistunutta lopputulosta on maltillinen mutta määrätietoinen maustaminen. Keitossa kuuluisi maistua kesävihannekset, eli kasvislientä, suolaa ja hiukan valkopippuria riittää.

Variaatiot
Vaikka perinteinen kesäkeitto koostuu kasviksista voi sen joukkoon lisätä esimerkiksi savulohta. Brittiläiseen makuun sopien, keittoon voisi lisätä savupalvia, tilliä ja vastakeitettyjä kanamunia. Kasviproteiinipitoisuutta voi lisätä käyttämällä suuremman määrän tuoreita kesäherneitä tai muita palkokasveja. Vegaanisen version saa keitosta jättämällä maitotuotteet pois mutta tällöin kasvisliemen tulisi olla huolella kokoon keitettyä.

[left]

Kesäkeitto Vähä-Savon tapaan

Tarvitset:
1 pieni kukkaali
2 dl tuoreita herneitä
4-5 kesäperunaa
3-4 porkkanaa
2 dl sesongin sieniä
kasvislientä
2 dl kermaa
nokare voita
suolaa
vastajauhettua valkopippuria
1 tl perunajauhoja

Valmista näin:
Esikäsittele vihannekset kuorimalla ja leikkaamalla ne peukalon pään kokoisiksi paloiksi. Laita kaikki ainekset kattilaan ja lisää kasvislientä sen verran, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Anna vihannesten kypsyä liemessä, ja kun nestettä haihtuu, lisää joukkoon vähitellen muutama desi kermaa ja nokare voita.

Kun vihannekset ovat kypsiä, tarkista liemen suola. Sekoita perunajauho tilkkaan vettä ja suurusta liemi. Valmista kesäkeittoa on hyvä tarjota tumman leivän ja valkohomejuuston kera.

[/left]

[right]

kesäkeitto resepti

[/right]

3 vastausta

  1. Pitäydyn perinteisessä suomalaisessa kesäkeitossa. En voi kuvitellakaan savupalvia kesäkeittossa. Ei kaikkea tartte tuunata!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?