Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kasvimaito kuin maito? näin se toimii

kasvimaito leivontaan?
On lukuisia myyttejä kasvimaidon suhteen mutta tämänkertaisessa jutussa testaan, miten leivonnassa voi kasvimaitoa käyttää.

* Kaupallisessa yhteistyössä Kaslink Aito

Kasvimaidot on sikäli uusituote ettei siitä löydy vielä juurikaan reseptiikkaa. Siksi otin yhteyttä Kaslinkkiin ja ehdotin että voisin kokeilla tehdä jotain perinteistä, jotta tulee testattua, mihinkä heidän kasvimaitonsa taittuu. Näin yleisesti kasvimaidon poikkeavuus on matalempi rasvan ja proteiinin määrä. Tämän johdosta, taikinaan voi lisätä helposti hiukkasen enemmän rasvaa, jotta se ”tuttu maku” saadaan ilmentymään. Muuten Kaslinkin kaurajuomassa on esimerkiksi b12 vitamiinia ja kalsiumia, joista voi olla puutosta esimerkiksi kasvissyöjillä.

Kasvimaitoa tai tarkemmin sanottuna kaurajuomaa käyttää puolisoni Emilia päivittäin ja kun hän poraa aamuisin smoothie bowlia meille, joukkoon lorahtaa kauramaidon lisäksi kookosmaitoa, jotta rasvaa tulee mauksi asti. Erityisesti ne jotka rasvaa välttävät, on kasvimaito siinä suhteessa äärimmäisen hyvä. Ne joille kasvimaito on kahvihuoneen juttu, olen kuullut todella monilta että nykyajan kaurajuomat pitävät vatsan paremmassa ”kunnossa”, jos tiedät mitä tarkoitan. Päätin mennä ihan konkreettisen tekemisen kautta eteenpäin, joten leivoin pizzaa ja pullaa käyttäen Kaslinkin Aito kaurajuomaa.

pizzataikina kasvimaidosta
Naapurini Satu keräsi suppilovahveroita ja päätin kokeilla niitä, lehtikaalia ja aurajuustoa pizzassa, joka on leivottu kasvimaitoon. Rakenteellisesti sanoisin jopa paremmaksi kuin pelkkään veteen tehty pohja.

Pizzapohja kasvimaidosta

2,5dl Aito Kaurajuoma
1/3pkt tuorehiivaa
1/2tl suolaa
7-8dl jauhoja*
3rkl oliiviöljyä

Yhdistä jauhot ja suola keskenään ja toisessa astiassa liota lämpimään kauramaitoon hiiva. Lisää hiivaliemi jauhoihin ja vaivaa n. 5 min ja lisää lopussa öljy. Kun taikina irtoaa astian reunoista, lopeta vaivaaminen, peitä ja kotota n. 1,5kertaiseksi. Jaa raikina sitten palloiksi ja kohota uudelleen. Painele sitten pizzan muotoon ja lisää päälle haluamasi täytteet. Paista 230c ja noin 10-15 min.

Vinkki jos kotimaisuus on itseis arvo niin voit korvata oliiviöljyn rypsiöljyllä.

Jos nyt voisi tulkita eroavaisuuksia tavanomaiseen pizzapohjaan, niin pohja maistui hiukkan täysjyväisemmälle, olematta kuitenkaan semmoinen ja pizzapohjan reunat saivat tavanomaista paremman värin.

pullataikina kasvimaidosta
Ainoa ero korvapuustitaikinan ja pullataikinan välllä on kardemumma. Tietenkin tapoja on monia mutta yleensä korvapuusteihin ei tule kardemummaa kun kanelilla on oman roolinsa täytteen kohdalla. Kasvimaidon viljaisuus, jopa hiukan korostaa mausteiden elementtiä leivonnassa.

pullataikina kasvimaidosta

2,5dl Aito Kaurajuoma
1/3pkt tuorehiiva
1 kananmuna
3rkl sokeria
1tl kademumma
1/2tl suola
7-8dl jauhoja*
100g voita
jos haluat tehdä korvapuusteja
50g voi
50 sokeri
1rkl kaneli

Lämmitä maito ja liota siihen hiiva. Lisää joukkoon myös kananmuna, sokeri ja kardemumma. Vaivaa ja lisää joukkoon vähitellen jauhot. Aivan lopussa, lisää joukkoon suola ja voi. Voin lisäämisen jälkeen, taikina saattaa pikkuisen tarttua mutta hetken vaivaamisen jälkeen, voi on taikinassa. Kohota n. 40-50 min.

Jos teet korvapuusteja, yhdistä täytteen ainekset ja levitäse ohueksi kaulitun taikinan päälle. Rullaa taikna ja leikkaa paloiksi. Paina palja päältä kunnes reunukset kääntyvät kokoon.
Jos teet ihan pullia, jaa taikina 15 osaan ja pyöritä palloiksi. Koristele esimerkiksi raesokerilla. Paista 200 asteessa n. 15-18min.

Vinkki, jos haluat tehdä reseptistä maidottoman, käytä kirkastettua voita tai korvaa voi öljyllä.

Näihin korvapuusteihin tuli ehkä hiukan lisämakeutta kasvimaidosta ja niinkuin yllä mainitsin, kanelin mausteisuus ehkä aavistuksen verran korostui.

Kasvimaito terveellistä
Kuin kaksi marjaa, kummasta tölkistä pidät enempi? Oli miten oli, kasvimaidoissa näin yleisesti on loistava design verrattuna useimpiin maito brändeihin.

Jos nyt vähään pystyi tulkitsemaan resepteistä, on kasvimaito täysin samalla tapaan käytettävissä kuin tavallinen maitokin. Jos haluaa maussa päästä samoihin svääreihin, voilla/öljyllä onnistuu kokonaisuuden tuunaus vaikka mihinkä suuntaan. Toisaalta sekin voi olla itseisarvo, että ne jotka välttävät rasvaa ja kolesterolia, niin kasvimaito voi olla ehkä tässäkin parempi vaihtoehto kuin sen tavanomainen. Huomasin jälkeenpäin että Aito Kaurajuoma Barista olisi ollut 3% rasvaa, joka vastaisi täysmaitoa, joten se olisi sopinut vielä ehkä paremmin leivontaan mutta sen kokeileminen jää ensikertaan. Itsessään luomu tai tavis kauramaidolla ollut suurempaa eroa leivonnassa kuin ehkä luomussa on kivemman näköinen paketti. Hintaluokallisesti ollaan suunnitteleen samassa luokassa molempien kohdalla ja tietenkin kotimaisesta kaurasta on molemmat valmistettu.

Itseasiassa, olen käynyt tehtaalla jossa valmistettiin kauramaitoa ja sen voin todentaa, että näide tuotteiden tekemisessä on paljon enemmän tekniikkaa käytössä, kuin tavanomaisen maidon kohdalla, joten tätä ajatellen, ehkä tuotekkin on hiukan tasalaatuisempi kuin eläimestä irtoava vastine.

Näkisin että merkittävä osa kasvimaidon käyttäjistä eivät käytä sitä sen takia että ovat kasvissyöjiä tai maito-allergisia, vaan sen takia että pitävät sen mausta tai taloudessa on vähintään yksi, jolle ilmastoystävällisempi tuote ja täysin kierrätettävä pakkaus on merkkittävä arvo. Tästä johtuen uskoisin että ne jotka pullaa ja pizzaa aikovat väkertävää, voivat he käyttää kasvismaidon lisäksi myös eläinperäisiä tuotteita. Mitkä ovat sinun mietteesi kasvimaidosta tai tarkemmin puhuttuna Kaslink kaurajuomasta?

Jos kiinnostuit, lisää reseptiikkaa kaurapohjaisista Aito-tuotteista löytyy Kaslinkin sivuilta.

kasvimaito parempaa kuin maito?

*käytän resepteissä vehnäjauhoja mutta voit käyttää myös gluteenitonta jauhoseosta, koska se toimii täysin samalla tavalla kuin vehnäjauhokin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?