Joo, pääsiäinen mutta nythän on se paras sesonkin syödä karitsaa? jos on pienikään tarjoushaukka, niinkuin minä, tottakai silloin tätä ajankohtaa osaa arvostaa. Nyt kun kotoilu on trendikästä, on hyvä syy kokata kaikkea aikaa vievää kun se ruoka kuitenkin valmistuu lähes itsekseen ilman suurempia haasteita. Ajattelin alkuun että olisin valmistunut tämän viulun brittiläisempään henkeen mutta sittemmin pohdin että nämä minttu hyytelö jutut eivät ole oikeen koskaan napanneet niin miksen tekisi kermaista/ sinappista kastiketta. Kuitenkin suomessa ollaan ja perinteisesti se kermainen soosi on palvellut tarkoitustaan aivan loistavasti. Jos joku ihmettelee missä huilu siis se on tuossa otsikossa lähinnä sanaleikkinä.
Lisäke olisi syytä olla kevyempi? juu, jo vain. porkkanat ja perunat menee tämän kanssa paremmin kuin perunamuusi. Kuitenkin, kilokaupalla lihaa ja kastikkeeksi vielä kermaa kuulostaa ainakin minusta liian tuhdilta kun syömässä tätä oli 2-3 henkilöä. Jos viulu ei nappaa ja sinulla olisi esimerkiksi muita karitsan arvo osia, suosittelen kokeilemaan karitsa vartaita.
Kokonainen karitsanviulu paisti
n.2,5kg lampaan viulua (marinoituna tai ilman)
3rkl riistalle tarkoitettua maustesekoitusta
2dl kermaa
2rkl balsamicoa
1kg porkkanoita
1kg perunoita
2 sipulia
1 lihaliemikuutio
1pnt kirveliä
suolaa, pippuria, öljyä
tarvittaessa suurusttetta
Paista viuluun molemmin puolin väri tipassa öljyä. kuori ja leikkaa krouveiksi paloiksi perunat, sipulit ja porkkana. Siirrä kaikki isoon vuokaan ja mausta riistamauste seoksella ja lihaliemikuutiolla. Nosta päälle viulu ja mausta sekin riista mausteella ja tipalla balsamicoa. Nosta uuniin joka on niin kuuma kuin mahdollista. paista n. 15 min jotta vuoka ensin lämpenee ja laske lämpö sitten 150 asteeseen ja kypsennä 2-3 tuntia. Käyttämällä lämpötilamittari, tavoitteellinen sisälämpötila viululle on 60 astetta. Kun paisti on valmis, kaada vuuan pohjalla oleva liemi kattilaan. ja peitä vuoka. Kuumenna lientä ja lisää kerma. Keitä kokoon hetki ja suurusta sitten halutessa esim maissitärkkelyksellä. Leikkaa vielä pieneksi pnt kirveliä ja tarjoilia lisäkkeenä.