Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kalajoki – rantalomien aatelia suomessa

Kaupallisessa yhteistyössä Visit kalajoki

Aikojen saatossa olen kuullut useampaankin otteeseen Kalajoesta ja siellä olevasta hiekkarannasta. Sittemmin kun innostuin kotimaan matkailusta, päädyin tänne Suomen ”kainaloon” eli Kalajoelle.

Tänne on niin kuin ”vähän” matkaa? Juu, kuutisen tuntia meni ajellessa mutta yleisesti, tiet olivat kunnossa ja selvisimme melkein perille ilman navigaattoria. Toki, näillä korkeusasteilla on myös oma määränsä luontoa ja maisemia, jotka voi siinä ajellessa tsekkailla. Junalla tai bussilla matkaa taittuu todennäköisesti samankaltaisessa ajassa. Poiketen monista reissuistani, mukana oli tällä kertaa kaverini Joni, Emilian sijaan. Hänellä oli katsos töitä ja varsinainen kesäloma alkaa vasta myöhemmin.
Festarien ja tapahtumien keidas? Monet kavereistani käyvät täällä juuri silloin kun on häppeninkiä, mutta kun nykyiseen maailman aikaan suuria kokoontumia tulisi välttää, on täällä harvinaisen seesteistä ja rauhallista. Ei täällä siis ihan autiota ole, vaikka tavanomaiseen nähden hiljaista on.

Majoitus?
Caravaanin, telttailun lisäksi täällä on niin vapaa-ajan huoneistoja kuin muutama hotellikin. Paljolti ranta-alueen asunnoista näyttäisi olevan uudistuotantoa eli majoitusmuoto on lähempänä luksusta kuin laavua. Toki, pienen matkan päässä rannasta on puumökkejä, joissa voi päästä hyvinkin alkeelliseen yöpymiseen (ilman juoksevaa vettä).
Ensimmäisen yön olimme Kalajoen Keskusvaraamon huoneistoissa. Tila oli aika optimaalisesti mitoitettu kahdelle tai kolmelle ja täällähän oli kaikki, mitä voisi tarvita kotitalouden pyörittämiseen. Eli käytännössä tiskikone, pyykkikone, toimiva keittiö, sauna jne. Erityisesti ilmastointi saa pisteet siitä, että kuumallakin säällä täällä viihtyi iltasella pelaten lautapelejä.

Toinen ja kolmas yö hotellissa? Koska sain hiukan toivoa Visit Kalajoelta, mitä tältä reissulta toivoisin, niin halusin tarkoituksella kokeilla enemmän kuin yhtä majoitusmuotoa ja päädyimme myös hotellissa asumaan. Espanjan lomista tutut rantahotellit tuovat varmasti mielikuvia, mutta täällä näkyi selkeästi suomalaiseen tapaan premium-hygienia ja standardit. Jos kuvittelisin rannan täynnä populaa, niin ihan varmasti hotelli tarjoaisi rauhoittavimman fiiliksen majoitusmuodoista. Toki, olisi ollut kiva käydä saunomassa mutta sen mitä ehdin kysellä, siihen ei tällä hetkellä ollut mahdollisuutta. Myös paikallisiin raaka-aineisiin erikoistuva hotellin ravintola oli remontissa, joten sekin jäi tällä kertaa näkemättä. Yleisesti, tämä hotelli kuuluu Santa`s hotelli ketjuun joita on peräti kuusi kappaletta Suomessa.

Tietenkin turistisesongin elävöittävistä alueista, ravintoloillakin on keskeinen roolinsa. Oletin ennen reissua, että täällä oleva ravintolatarjonta olisi pelkistetympää ja hyvinkin perinteistä, mutta tarjonnan kirjo tavallaan yllätti.

Ensimmäisen lounaan nautimme Tapion Tuvassa, joka on ehkä selkeiten näkyvä rustiikki rakennus. kun ajetaan päätiellä ennen Hiekkasärkille kääntymistä. Tämä metsän kupeessa oleva puinen kompleksi tarjoaa rehellistä paikallista ruokaa, joka on ihan konkreettisesti valmistettu paikallisista raaka-aineista. Nykyisen maailman tilanteen aikaan ei ollut buffeeta mutta lautasannoksista saimme selville, minkälainen ruokatuote täältä löytyi. Liha-perunalaatikkoa, puolukoita ja porkkanoita. Vaikka kotiruokaa tarjotaan ympäri Suomen, ei sitä kovin usein saa näin viilatun makuisena. Keittiön väki tervehti muutamalla sanalla ja selkeästi ilmeni, että näitä ruoka on muutaman kerran tullut tehtyä. Lounaan voi täällä napata noin 10 eurolla ja tyypillisesti se olisi buffeen muodossa tarjolla.

Pubit ja burgerit? Iltasella voisi joku toivoa lämminhenkistä tunnelmaa, musiikkia ja olutta. Tähän ”vaivaan” apu löytyy paikallisesta irkkupubista, Sandy Keltistä. Ulkoa modernin ja siistin oloinne paikka omaa suhteellisen suuren terassin, kattavan olutvalikoiman ja hyvin valmistettua pubiruokaa. Siipiä, makkaroita, burgereita kenties alueen parhaalla tavalla valmistettuna. Näin ruokaa rakastavana henkilönä, antaisin pisteet paikallisuuden arvostuksesta. Esimerkiksi annoksissa mainittiin paikallinen peruna, makkaratkin olivat sikäläisen lihamestarin luomus ja olutkin oli paikallisista aineksista pantu. Jos näitä asioita skaalaa siihen, että tila oli kuitenkin viihtyisä, olisi tämä iltaa istuvalle seurueelle unelma. Oluet olivat keskimäärin 8€ ja burgeri 18€, joka voi olla jonkun makuun pikkuisen suolaista, mutta onhan kyseessä loistava sijainti suoraan rannan läheisyydessä.

Paikallinen ylpeys, Pihvitupa? Jos olisi ajatus viettää romanttinen illallinen tai yritystreffit, näkisin tämän elementissään. Niin kuin nimi viittaakin, täällä saa loistokasta pihviä muodossa tai toisessa. Toki, kun sisäfileestä on kyse, on sillä hintaakin peräti 36€. Poiketen muista hienoista paikoista, täältä ei varmastikaan kukaan poistu nälkäisenä, kun annoskokokin on melkoinen. Yleisestä pihviravintoloista poiketen lisäkkeinä voi löytää kaikkea nauriista kaaliin, jotka ovat varsin harvinaisia aineksia tämän kaltaisissa konsepteissa. Tyyliltään varsin simppelin näköiset annokset on valmistettu hyvin ja tietenkin talossa. Juomien saralla, täällä saimme reissun kiinnostavimman alkumaljan, joka oli eräänlainen raparperi gt, jossa käytetty raparperi oli tietenkin paikallista. Niin kuin paikkaa pyörittävä emäntä kertoi, heillä on myös kesäisin hiiligrilli ja viikonloppuisin erikoismenuita, joissa voi päästä maistamaan hiukan harvinaisempiakin ruhon osia. Tämä kertoo siitä, että tuote elää ja kehittyy.

Se freesein kahvila / bistro, Lohilaakso. Kaipaatko miljöötä, jossa voi nauttia luonnon helmasta mutta nauttia samalla vaikka raikkaan salaatin noin 16€ tai kupin kahvia? Lohilaakso on tavallaan vanhassa puutalossa oleva ravintola, jonka terassin edessä on minijärvi. josta voi nostaa/kalastaa lohta. Toki, lohet lisätään lammikkoon joka vuosi. joka varmistaa, että sitä on myös siellä. Jos käy tuuri ja saalista nousee, voi sen saada täällä graavattua tai savustettua. Uniikki mutta kiinnostava konsepti sopisi äärimmäisen hyvin kuuman kesäpäivän vietteeksi. Me emme kuitenkaan kalastelleet, koska olemme varsin kokemattomia kalamiehiä. Vaikka lista on kalapainotteinen, löytyi täältä myös vaihtoehto kala-allergikolle.

Näköalaravintola vailla vertaa? Lokkilinna on ehkä parhaalla sijainnilla oleva ravintola, jonka merinäkymä on lyömätön. Vastaveroisesti ruoka tuote ei ole niin kohdennettu, kun täällä saa kotiruokalounasta, pizzaa ja tyypillisiä ravintola-annoksia. Näin esimerkkinä hirvipata lounaalla oli 12,5€ ja sitä harvemmin näkee esimerkiksi pk-seudulla. Pizzasta mainitakseni, oli tavallaan aika erilaista, kun täytteinä löytyi mm. poroa, puolukkaa ja leipäjuustoa. Samoin useimmista paikoista poiketen, täällä on paikallista jäätelöä. Maistelimme näitä Liisankankaan jäätelöitä ja nehän olivat kerrassaan herkkua. Mielestäni, nämä ovat yksinään syy käydä täällä.

Kalajoki on muutakin kuin hiekkaranta? Kaupungin varsinainen keskusta on ainakin läpiajelun arvoinen. Vanhoja taloja, kartanoita ja siistihkö kirkko ovat kaikki näkemisen arvoisia. Jos haluaa oikein repäistä, voi yhden iltapäivän upottaa siihen, että käy paikallisella kalastajasaarella Maakallassa, jonka voi nähdä rannasta, jos oikein tarkasti pällistelee. Tämä kalastajakolossi noin 4 tunnin reissu, jonne pitää varaa erikseen laivakuljetus, joka lähtee Keskuskarista. Toki, n. 40€ per henkilö voi kuulostaa suolaiselta mutta paikallisten kalastajien savustama siika ja alueen fiilis ovat erittäin uniikkeja. Erityisesti kalamiehille, tämä on must visit mutta jos tykkää kuvien räpsimisestä, on täällä aivan loistava olosuhteet sillekkin.

Urheiluholisteille? Niin kuin nykypäivän trendiin kuuluu. Urheilu nähdään hyvinvointia lisäävänä tekijänä ja onhan täällä mahdollisuuksia senkin saralla. Miten olisi pyöräily tämmöisessä luontomiljöössä tai ihan sup-lautailu rannan läheisyydessä? Me nappasimme fat biket, joille menimme hetken rantaa pitkin. Voi siitä rannasta siis nauttia uimattakin, eikä pari tunnin pyötä laina ollut kuin 20€.

Lapset, mitäs niille? Jukupark, seikkailupuisto ja mikroautorata luulisi pitävän useimmat iloisina mutta onhan tässä rannan kupeessa vesipuistokin. Palveluita siis on eikä alueen kehitys näytä hidastuvan. Jos pitäisi keksiä kääntöpuoli tämän kotimaan kohteen kohdalla, olisi se pitkähkö ajomatka pk-seudulta. Jos tämän sietää, on tässä loistokas kohde niin pariskunnalle, perheelle tai vaikka ihan kaveriporukalle.

kalajoki kokemukset
Tämä reissu oli sen verran hauska että ehkä uudemmanki kerran täällä voisi samassa kesässä käydä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?