Useinmille tämä klassikko kotiruoka kuuluu harvinaisuuksiin kotikeittiössä mutta näin kun sitä kertaan tuli taas tehtyä, ei siinä mennyt niin pitkään. Mielestäni paras aika tehdä kaalilaatikkoa on silloin kun saatavilla on varhaiskaalia, se nimittäin antaa ihan omanlaisensa maun. Tähän vuodenaikaan löytyy jo tuonti varhaiskaalia joten sillä mentiin, mutta loppukesästä voi olla saatavilla kotimaista joka ei yleensä ole ollut edes pahan hintaista. Yleisesti kaalilaatikkoon kuuluu myös siirappi mutta hunajakennosta irtoaa minun mielestä jopa parempi maku, siksipä käytin sitä. Toki tämän kaltainen klassikko on tehty aikojen saatossa milloin mistäkin mitä on ollut saatavilla mutta tämän pitäisi olla aika perinteinen resepti näin muuten.
Kaalilaatikko
2dl puuroriisiä (tai sitten esim ohraa mutta huomioi pidempi keittoaika)
1rsa jauhelihaa (kaikki käy mutta esim karitsa sopisi tähän vuodenaikaan)
2 sipulia (minulla oli hiukan purjoa joten korvasin toisen sipuleista sillä)
1 varhaiskaali
5dl lihalientä (eli 5dl vettä ja lihaliemikuutio)
50g hunajakennoa tai siirappia
1rkl kuivattua meiramia
50g voita
1dl korppujauhoja tai pieneksi kuutioitua leipää
mustapippuria,suolaa
Aloita keittämällä puuroriisi eli riisi kattilaan, päälle 4dl vettä ja ripaus suolaa. Keitä n. 5-10 min hiljalleen, kunnes kypsää. Sillä välin Aloita paistamaan jauhelihaa. Kuori ja pilko sipuli pieneksi ja lisää jauhelihan joukkoon. Kun seos on hyvin paistunut, kaada se uunivuokaan. huuhtele kaali ja leikkaa se sitten ohuiksi suikaleiksi. Paista sitten kahdessa erässä esimerkiksi samalla pannulla jolla paistoit jauhelihan. Kaada kaalikin vuokaan. Kun riisi on kypsää, lisää sekin vuokaan. Mausta vuoka sitten meiramilla, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita tämän jälkeen. Kuumenna sitten lihaliemi ja kaada vuokaan. Kuutio pinnalle vielä voi ja ripottele korppujauho/ leipäkuutiot. Paista sitten 175 asteessa noin tunnin verran.
Lisäkkeiksi suositellaan puolukoita tai karpaloita mutta kun niitä ei sattunut löytymään, mentiin sitten ilman.