On taas se aika vuodesta kun leipomaan ryhtyvät nekin, jotka harvemmin taikinan vaivaamisesta innostuvat. Puolisoni pyysi leipomaan jotain jouluisaa. Itse en ehkä niin hirveästi syty perinteisistä jouluherkuista, tähtitortuista tai pipareista, ja löytyyhän perinteisiä leipomuksia blogista jo vino pino. Siksi päädyinkin tekemään joulupiparit vähän toisella tavalla. Nimittäin yhdistämällä donitsit ja piparit mausteisiksi piparidonitseiksi.
Leipomus oli niin kokeellinen, että rakenne ja makuprofiili oli kaikkea muuta kuin tavanomainen. Donitseja sanan varsinaisessa merkityksessä nämä eivät ehkä ole, mutta rapeita, pieniä ja mausteisia munkkimaisia pipareita sen sijaan kyllä. Munkit tai donitsit mieltää helposti kevään herkuiksi, ja ehkä paistovaiheessa keittiössä leijaili vapusta muistuttava tuoksu. Kuitenkin valmiissa donitseissa maku oli aivan selvästi jouluinen, siitä ei ole epäilystäkään 🙂 Taikinasta saisi myös churroja, jos taikinan jättäisi löysäksi ja pursottaisi massaa kuumaan öljyyn.
Mitkä on sinun suosikkisi joululeipomuksista? Oletko enemmän perinteiden ystävä vai kokeellinen leipoja?
[left]
Piparidonitsit
Tarvitset:
100 g voita
100 g hunajaa
2 kananmunaa
1 rkl leivinjauhetta
6-10 dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
1 rkl piparkakkumaustetta tai muita jouluisia mausteita
ripaus suolaa
Valmista näin:
Vaahdota voi ja hunaja, lisää joukkoon yksitellen kananmunat. Lisää sitten maito ja kuivat ainekset vähitellen. Kun taikina on yhtenäistä, anna sen hetki seistä. Kaada taikina työtasolle ja kaulitse ohueksi. Leikkaa stanssilla tai lasia apuna käyttäen renkaita ja tee niiden keskelle reijät.
Kuumenna öljy 150 – 180 asteiseksi eli niin kuumaksi, että se alkaa poreilla välittömästi, kun lisää siihen taikinaa. Paista piparimunkkeja pari minuuttia puoleltaan ja nosta sitten keittiöpyyhkeen päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois. Lopuksi pyöritä piparimunkit kaneli-sokerisekoituksessa ja valmista on 🙂
[/left]
[right]
[/right]