Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Italianpata – se kouluruokien klassikko

rakettispaghetti resepti
Tämä täysjyvä rakettispaghetti ajoi asiansa oikein hyvin.

Muistan semmoisen välitunnin että juoksin nopeampaa kuin koskaan ennen koulun ruokalaan koska sinä päivänä sattui olemaan italianpataa. Olen myöhemmin pohtinut että mistä nimitys italianpata on tullut, niin oletaisin että pasta, tomaatti ja jauheliha yhdistelmä on saanut sen aikaiseksi. Samoin sekin että vetävä nimi tuo ruokailiat luokseen. Kun ruokaa miettii joukko muonituksen kannalta, on se oikeastaan aika optimaalinen. Isossa kippipannussa paistetaan jauhelihat, sipulit. Isketään en pakkiin pastan tomaattimurskan, lihaliemitiivisteen, rakettispagetin ja herne-maissi-paprikan kera ja lopputulos on juuri eikä melkein täydellinen. Kun ruoka kypsyy uunissa, on keittolassa aikaa tehdä muita viikon valmisteluja ja kun h hetki tulee, on kuuma pakki logistisesti kivempi kuin keitto tai vaikka lisäke ja kastike. Kunhan ketsuppi ei lopu, on 95% ruokailioista varsin kiitollisia. Ehkä paras osuus oli pinta, se rapeus jota harvemmin koulunruokalassa löysi teki siitäkin ehkä asteen verran elämyksellisemmän.

Miten päädyin tässä jutussa olevaan reseptiin? Tsekkailin jälleen paria reseptipainotteista sivustoa ja kävinkin kaupassa. Herne-maissi-paprika unohtui mutta sentään pakaste herneitä löytyi. Samoin oli jäänyt edelliseltä päivältä kikherneitä, joten miksen iskisi näitäkin joukkoon. Koska kuivakaappini suorastaan pursuaa tavaraa, halusin upottaa joukkoon hiukan ”ranskalaiset yrtit” kuivayrtti maustetta. Se sopi sinne oikeastaan todella hyvin, alettaan sitten kokkaamaan.

itralianpata resepti
Oliko tämä inhokkisi vai suosikkisi koulussa?

Italianpata

200-300g jauhelihaa
1 sipuli
1 paprika
1 lihaliemikuutio
1prk tomaattipyrettä
1prk tomaattimurskaa
2dl rakettispagettia
2dl kikherneitä
2dl pakaste herneitä
1rkl kuivaurttejä

Aloita paista jauhelihaa korkeareunaisessa kasarissa. Kuri ja pilko tässä välissä sipuli ja paprika. Kun jauheliha on saanut väriä ja siitä on irronut rasvaa, siirrä liha kasarin reunoille ja paista keskellä sipnuli ja paprika. Kun ne on freesaantunut, lisää tomaattipyre, murska ja rakettispagetti. Sekoita hyvin, laske pikkuisne lämpöä ja anna pastan kypsyä kastikeessa. Lisää viimeisten minuuttien kohdalla herneet, kikherneet ja yrtit. Kuumenna vielä että ne on sulaneet. Tarjoile esimerkiksi vastarouhitun mustapippurin, parmesaani tai ketsupin kera.

italianpata valmistus
Parmesaani sopi tähän yllättävän hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?