Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Intialainen juustokeitto | Moderni leipäjuusto resepti

intialainen juustokeitto

Syksyn kevyt viileys on suorastaan ihanaa vaihtelua kesän kuumuudelle. Säiden hiljalleen kylmetessä, lämpimän ruoan houkutus kasvaa entisestään. Myös mausteiden kulutus kasvaa lämpötilojen laskiessa. Suomalaista ruokaa parjataan usein mauttomuudesta ja mausteettomuudesta, ja onhan se tavallaan totta, että meillä ei juurikaan mausteita käytetä. Jos haluaa laajentaa mausterepertuaariaan, kannattaa ruokiin kokeilla rohkeasti useamman eri mausteen yhdistelmää, yhden mausteen sijaan. Makujen aikaansaamisessa tärkeää on tietenkin myös mausteiden herättäminen esimerkiksi paistamalla tai paahtamalla. Paahtamiseen tarvitaan kokonaisia mausteita (kuten fenkolinsiemen, sinapinsiemen, neilikka…) mutta valmiita jauheita voi paistaa esimerkiksi rasvassa sipulien kanssa, jolloin syntyy äärimmäisen tiiviitä makuja. Tästä vaiheesta on helppo jatkaa kastikkeen valmistukseen lisäämällä haluamaansa nestettä joukkoon.

Juuri näistä runsaammista mausteista johtuen, reseptin nimi on intialainen juustokeitto. Intialaisissa ruoissa tyypillinen panirjuusto on tosin tässä korvattu meille tutummalla leipäjuustolla. Mielestäni välillä takerrutaan turhaan perinteisiin tarjoilutapoihin, vaikka leipäjuustonkin mahdollisuudet ovat paljon monipuolisemmat kuin pelkkä lakkahillon seuralainen. Onko vuonna 2018 edes mahdollista tehdä ”oikeaoppisesti” perinteisiä reseptejä? Kanaviillokkia varten ei ole saatavilla perinteistä vanhaa lintua eli kanaa vaan huomattavasti nuorempaa broileria. Niin tai näin, kun joskus kokeilee rohkeasti jotain tutusta ja tavallisesta poikkeavaa, voi yllättyä positiivisesti 🙂

[left]

Intialainen juustokeitto

Tarvitset:
2 pkt leipäjuustoa
3 porkkanaa
4 perunaa
1 palsernakka
2 sipulia (ota varret talteen, jos löydät kesäsipulia)
3 rkl mausteita (kurkumaa, paprikaa, chiliä, korianteria, jauhettua pippuria, jeeraa, kuminaa)
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Valmista näin:
Laita pataan öljy ja mausteet ja anna paistua hiljalleen. Leikkaa vihannekset suupaloiksi ja nosta sivuun. Lisää pataan tomaattipyre ja freesaa vielä hetki. Lisää sitten juurekset joukkoon, kääntele ja kaada vettä niin, että kaikki peittyy.

Anna kiehua hiljalleen 30 minuuttia juuri niin miedosti, etteivät vihannekset rikkoudu. Kuutioi tällä välin leipäjuusto, mahdollisesti sipulin varsia tai muita yrttejä. Lisää pataan ja sekoita. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoile tätä keittoa esimerkiksi kotitekoisen leivän kera.

Ps. jos pidit tästä reseptistä voit tykätä myös täyttettyjen kesäkurpitsojen reseptistä 🙂

[/left]

[right]

leipäjuusto resepti

[/right]

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?