Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Idut omavaraisesti

Oletko jo kokeillut idätystä? Jos et, niin suosittelen! Vaikka idättäminen voikin kuulostaa hankalalta ja monivaiheiselta prosessilta, on se itseasiassa aika helppoa. Olen kokeillut idättämistä muutamaan otteseen, lähinnä mungpavun iduilla. Nyt viimeisimpänä kokeiluun pääsi alfalfa eli sinimailanen. Molemmat ovat hyviä ja helppoja idättää, mutta mungpavuissa on voimakkaampi maku ja ne saattavat olla herkimmille vatsoille hieman raskaita. Alfalfan iduista tulee maultaan miedompia ja mukavan rapsakoita.

arkiruokaa_21032016_3

Idättämistä voinee tehdä monella eri tapaa, mutta itse olen havainnut hyväksi idätysmenetelmäksi seuraavan:

  1. Hanki idätykseen sopivat pavut tai siemenet, kuvissa itselläni on idätyksessä alfalfa.
  2. Laita siemenet likoamaan veteen yön yli.
  3. Seuraavana päivänä huuhtele siemenet ja laita väljään purkkiin, johon jää hyvin tilaa. Viritä kanneksi pala harsokangassa narulla tai kuminauhalla ja nosta purkki ylöslaisin pimeään tilaan. Puhdas tiskikaappi on optimaalinen tähän tarkoitukseen.
  4. Huuhtele siemenet aamuin illoin 3-4 päivän ajan ja laita purkki aina takaisin ylösalaisin pimeään.
  5. Jo muutaman päivän kuluttua idut ovat kasvaneet muutaman sentin.
  6. Kun idut ovat sopivan kokoisia (noin 3-4 cm) nosta kylmään, jossa ne säilyvät nelisen päivää kunnes hiljalleen tummuvat ja kuihtuvat.

arkiruokaa_21032016_2

arkiruokaa_21032016_1

Idut ovat monikäyttöisiä ja niistä saa hyvin täydennystä ruokaan kuin ruokaan. Ituja voi hyvin esimerkiksi wokata, marinoida tai syödä sellaisenaan vaikkapa salaatin seassa. Idut mielletään usein kasviruokailijoiden jutuksi, mutta mielestäni ne sopivat hyvin sekasyöjänkin ruokavaliota täydentämään. Idättäessä siementen vitamiinipitoisuus kun moninkertaistuu ja proteiinejakin niistä saa kohtuullisen hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?