Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Hunajoissa on eroja – arkinen aamupalani

Täällä blogissa ei näy ihan kaikkea ruokaa mitä syön mutta olen siis hunajan suurkuluttaja ja sitä menee esimerkiksi aamuisin jogurtin seassa ja kastikkeiden mausteena. Tyypinen suomalainen käyttää hunajansa teen joukossa mutta ainakin minä näen tämän tavallaan tuhlauksena, kun hunaja on niin hieno ja monipuolinen raaka-aine verrattuna sen käyttötapoihin.

Nämä hunajat löytyy nyt mutta parhainmillaan on ollut toistakymmentä purkkia erillaisia hunajoita

Se mitä tässä jutussa haluan avata, on pintaraapaisuna erot hunajoissa. Tattarihunaja on se mitä käytän mieluiten leivonnassa, kinuskeissa ja juomissa. Se on nimittäin niin vahvaa ettei se sovi niin hyvin jogurtin sekaan. Tattari hunaja poikkeaa kaupanhyllyllä juuri tumman värinsä johdosta muusta valikoimasta. Kukkaishunaja pohjoismaista eli tämä kiteytyy ajansaatossa on suhteellisen hyvää juurikin jogurtin kera mutta myös vaahdotettavin tuotteiden joukossa. Esimerkiksi cremefraice joukossa hunajan maku herää hiukan eri tavoin kuin pelkkä sokeri. Samoin kiteytyvä hunaja sopii suolaiseen ruokaan tekemällä yksinkertaisen kastikkeen sekoittamalla joukkoon oliiviöljyä, chiliä, mausteita ja hiukan jotain happoa. Se miksi Suomalainen hunaja on hyvinkin vaihtelevaa laadultaan perustuu täysin mataliin tuotanto määriin ja eriäviin olosuhteisiin. Kuulin eräältä hunajan kasvattajalta että jos rypsiä kasvatetaan hunajan tarhan lähellä, hunajasta ei tule niin hedelmäisen makuista. Olen kuullut myös pohjoisesta tulevasta hillahunajasta, jota ainakin pari hunajan kasvattajaa kehui olevan hyvinkin ainutlaatuista maultaan. Näin yleisesti tämmöiset uniikit hunajat sopii erityisesti juustojen ja leikkeleiden seuraksi, jolloin niissä olevat maut korostavat muita tarjolla olevia makuja.

Aamupalani pää raaka-aineet

Eurooppalainen kukkaishunaja eli se mitä saat juoksevana purkista, on ainakin minun makuuni hyvää mutta makuvivahteisuus on matalempi johtuen säädellymmästä tuotannoista. Tähän hunajaan sopii loistavasti makujen uuttaminen eli hunajan joukkoon vaniljatanko tai vaikka kanelitanko. Juoksevan hunajan etu on tietenkin helppokäyttöisyys. Myös se että puhutaan ”väärennetystä hunajasta”, niin siinä yleensä tarkoitetaan juoksevia tuonti hunajoita. Suomessa kuitenkin tarkastetaan paljolti raaka-aineita joita tänne tuodaan, joten en usko että Suomesta voit ostaa edes väärennettyä hunajaa, ellet tietenkin eksy etniseen markettiin. Toki, onhan olemassa vaikka mitä hunajoita mutta niiden mausta pääsee perille vasta kun niitä nauttii muualla kuin teen joukossa 🙂

Joku voisi sanoa tätä kreikkalais henkiseksi pläjäykseksi mutta minusta tämä on vain arkinen sotkuni 🙂

Hunajainen aamupala

400g turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
4 rkl seesamin siemeniä
50g puolikiteytynyttä hunajaa

Paahda kuivalla pannulla seesamin siemet kullan värisiksi. Kokoa sitten jogurtti, hunaja ja siemenet kulhoon ja onkin aika syödä

Reseptejä joissa käytän hunajaa:
Hunajakeksit, sokeriton ketsuppi, kotitekoinen jäätelö, nyhtökaura salaatti, viikunapiirakka, paahdettu vuohenjuusto, sitruunakakku, tuore granola, rusinakakku.

Miten sinä käytät hunajaa? otan ideoita kokeiltavaksi 🙂

2 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?