Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Hunajasima ja painekattila

vappu juoma
Hyvää vappua!

Kun ei ole pulloja joihin tunkea simaa ja silti haluat tehdä sitä? Tämän dilemman kanssa painin hetken enennenkuin ymmärsin että painekattila on loistava koska sen voi sulkea ja tilavuuskin on 4l. Toki kun sima oli valmista, ehdin jo löytää pari lasipulloa ulkovarastosta jotta voin antaa simaa vaikka lahjaksi. Kuitenkaan ihan tavallista simaa en viitsinyt ruveta tekemään vaan hunajainen sima oli mielessä. Tähän haluaisin tietenkin vielä lisää makua ja fiilistä. Okei sitrunna olisi voinut vaihtaa melkein mihinkä vain sitrukseen mutta kun hunajaa oli vielä, miksen käyttäisi sitä. Toki, yleensä simaa tehdessä pitää huolehtia siitä ettei ”vierteeseen” pääse bakteereja mutta kun ollaan kotosalla ei ole niin suurta huolta. Saa nähdä miten vatsa kestää 🙂

Mielenkiintoista on se että itänaapurissamme juodaan hunajaviiniä joka on itseasiassa siman lähisukulainen. Sima on saanut alkunsa kun suomeen tuli hunajaviiniä 1500 luvulla mm. Riiasta. Sittemmin erillaista kansanliikkeiden ja kieltolain johdosta, ”hunajaviini” olikin jo paljon miedompaa ja siitä tuli alkuun kesäjuoma, jonka jälkeen vasta 1900 alkupuolella vappujuoma. Muistan maistaneeni ihka aitoa hunajaviiniä joka sehän oli itseasiassa todella hyvää mutta ei perinteisessä simassakaan ole mitään vikaa. Ehkä surullisin osa suomalaista hunajaa kohtaan on se ettei hunaja toimiat osaa markkinoida että hunaja sopii erittäin hyvin simaan ja se on huomattavasti parempaa kuin pelkkään sokeriin tehty sima.

hunajasima
Siiviöin siman kankaan läpi koska pidän kirkkaasta ulkonäöstä.

Hunajasima

3l vettä
200g hunajaa
100g fariinisokeria (väriksi, muuten olisi käyttänyt pelkkää hunajaa)
1 sitruunan mehu ja kuori (vain keltainen 0sa)
1tl vaniljaa (se speciaali mauste)
1pikku pala tuorehiivaa
1dl rusinoita tai muita kuivahedelmiä
Pullotukseen ripaus sokeria

Kuumenna vesi noin kädenlämpöiseksi painekattilassa. lisää kaikki ainekset ja sekoita kunnolla. Laita kansi päälle ja jätä koko potti huoneen lämpöön yöksi. Seuraava päivänä lisää joukkoon rusinat ja anna käydä vielä kaksi – kolme päivää huoneen lämmössä kannen alla. Sima on valmista kun rusinat/ hedelmät nousee pintaan. Siivilöi esimerkiksi kankaan läpi, pullota, lisää ripaus sokeria ja nosta kylmään. (Pieni määrä sokeria auttaa hiilihappojen luonnissa) Nauti hyvän seuran sijaan yksin ja hartaudella 🙂

sima resepti
Vaikka rusinoista ei kaikki pidä ne antaa valmistuksessa makua, tai ainakin minä ajattelen ennenkuin siivilöin ne pois. Huom, älkää laittako lasipurkkien korkkia liian tiukkaan kiinni tai voi tulla sotkua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?