Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Hirvilihapullat ja salainen mauste

hirvi resepti

hirvi resepti

Omaksi onnekseni olen saanut kokkailla riistaa mielin määrin nyt, kun sesonki on parhaimmillaan, ja olenkin tehnyt pari reseptiä valkohäntäpeurasta. Tällä kertaa laitetaan ruoaksi hirveä, ja tarkemmin ottaen kyseessä on hirven jauhelihaa, jonka sainn pakasteena. Hirven ulkofilettä olen muutaman kerran ravintolassa hypistellyt ja hirvenlihasta tehtyä hampurilaispihviäkin maistanut. Jos aikoo tehdä hirvenlihasta pihvejä tai lihapullia, tekevät kerma ja kananmunan keltuaiset terää. Hirvi ei ole kovin rasvainen, mikä tarkoittaa, että lihasta voi tulla kuivaa helposti. Tähän on kuitenkin ratkaisuna salainen mauste. Lisää lihapulla- tai pihvimassaan kerman ja keltuaisten sijaan paksua kreikkalaista jogurttia. Jogurtin tuoma happamuus sopii hyvin hirvenlihan kanssa. Samalla lihapullista tulee mukavan pehmeitä. Jogurtissa tulisi olla rasvaa 5-10 % ja rakenteen pitäisi olla lohkeavan kovaa. Löysällä jogurtilla ei tässä valitettavasti onnistuta.

Pyörittelin lihapullat korppujauhoissa ennen paistoa, jolloin syntyy rapea ja kaunis paistopinta. Mausteina timjami ja valkosipuli ovat aivan klassikko. Lisäkkeeksi tarjosin uunijuureksia: palsternakkaa, porkkanaa ja ruusukaalia. Uunissa kasvikset tulevat näppärästi, kun pintaan pirskottaa hieman öljyä ja ripottelee suolaa, minkä jälkeen paahto 200 asteessa 15-20 minuuttia ja voilà! Kastikkeena oli puolestaan piparjuuresta, hunajasta ja jogurtista tehty soosi. Piparjuuren raikkaus sopi enemmän kuin hyvin hirven seuraksi. Hunajan rooli oli myös kriittinen, yksikään piparjuurikastike ei taitu sopivaan kontrastiin ilman pientä makeutta.

Hirvilihapullat

Tarvitset:
0,5 kg jauhettua hirvenlihaa
0,2 kg paksua kreikkalaista jogurttia
1 rkl kuivattua timjamia
3 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
2 dl korppujauhoja
paistoon voita ja öljyä

Valmista näin:
Kuori ja leikkaa pieneksi valkosipuli. Lisää hirven jauhenlihan joukkoon kaikki ainekset, paitsi korppujauho, ja pyöräytä sekaisin. Anna lihapullamassan seistä hetki. Muotoile pehmoisesta massasta palloja ja pyöritä niitä korppujauhoissa ennen paistamista kuumassa rasvassa. Kun pintaan on muodostunut kaunis väri, käännä ja paista toiselta puolelta. Siirrä lopulta lihapullat uunipellille ja käytä hetki uunissa. Hirvestä tehdyt lihapullat voisi jättää sisältä mediumeiksi, mutta itse pidän enemmän medium plus -kypsyydestä, kun on kyse lihapullista.

Tarjoilin nämä pullat piparjuurijogurtin ja uunijuuresten kera. Viimeistelyyn tuli muutama puolukkakin, mutta tähän kokonaisuuten olisin ollut tyytyväinen ilmankin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?