Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Herneenversosalaatti & hapokas Portugalilainen

herneenversosalaatti

Meille Suomessa on tyypillistä syödä salaattia jossa on ne perinteiset kurkku, tomaatti ja jäävuorisalaattia kaikki tästä poikkeava on todella eksoottista, niinkuin tämänkertainenkin salaatti.

Kaikki vihannekset eivät ole semmoisenaan sopivia salaattiin, joten niitä pitää hiukan käsitellä. Esimerkiksi minun makuuni paprika on liian dominoiva ja kitkerä mutta pienellä paistamisella siinä olevat sokerit pääsevät esille ja makukin muuttuu. Herneenversoa on meillä äärimmäisen hyvin saatavilla mutta sen käyttö useinmiten rajoittuu pelkäksi koristeeksi. Sen sijaan jos siitä tekisi salaatti, olisi tämä edullinen, maukas ja näyttävä aines mahdollisuuksien arvoinen.

Koristeesta ruuaksi.

Aikoinaan varsinkin hienoimmissa paikoissa koristeita lautasella kutsuttiin heiniksi ja oli melkein systemaattista nostaa lautasen sivulle persiljat ja muut vastaavat. Olettaisin nykyään että nämä koristeet syödään terveys trendin mutta myös tietoisuuden varjossa. Olen nimittäin kuullut muutamankin kerran kysymyksen, voiko koristeita syödä.

valkosipulia ja sipulia?  Sipuleissa on paitsi runsaasti makua, mutta myös sokereita joilla voi jälleen taittaa karvaita ja kitkeriä makuja joita löytyy mm. herneenversosta sekä lehtivihreästä yleisesti. Jotta sipuleista saadaan niiden makeus ulos, tulisi niitäkin hiukan paistella ennen käyttöä. Valkosipuli on hapatettu tässä reseptissä koska silloin se ei aiheuta haisevaa hengitystä samoin sen maku on huomattavasti lempeämpi. Mistä saat hapatettuja valkosipuleja? Hyvin varustetuista ruokakaupoista tai itse hapattamalla.

Yhden pannun ihme

Tässä salaatissa öljy kuummetaan mutta se hyödynnetään salaatissa, samoin salaatin sekoitus tapahtuu jäähtyneellä pannulla joten ei synny kovin paljoa tiskiäkään. Reseptin opetus on ettei hyvä öljy pilaannu kuumentamalla ja karvaat/ kitkerät maut tarvitsevat seurakseen hiukan sokereita ja rasvoja. Jos mietit mistä kuvan terhakka herneenverso on, Deliverden puutarha on vastaus.

herneenverso

[left]

Herneenversosalaatti

1pnt herneenversoa
1 iso paprika
1 iso sipuli
10 hapatettua valkosipulin kynttä
2rkl balsamicoa
1rkl seesaminsiemiä
4rkl kreetalaista oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Leikkaa paprika, sipuli ja laita paistumaan öljyyn. Kun sipuli sekä paprika ovat hiukan pehmenneet, lisää valkosiplulit ja kun ne ovat saaneet väriä nosta jäähtymään. Leikkaa herneenverso peneksi ja lisää se, seesamsiementen ja balsamicon kera jäähtyneelle pannulle. Sekoita, mausta siinä ja siirrä tarjoiluastiaan.

Jos olet salaatin ystävä saatat myös tykätä näistä:
Rapea ja raikas salaatti
Nyhtökaurasalaatti
Linssisalaatti
Caprese

Tämän salaatin juomasuositus Quinta do Ameal joka kuiva ja hapokas valkoviini Portugalista. Erityisesti tämä viini on toiminut kasvisruuan seurassa olemalla tarpeeksi hillitty mietojen makujen seurassa. Mainittakoon että söin tämän salaatin lounaaksi paistetun tofun sekä juureen leivotun leivän kera. Vaikka kylmä ei ole enään, kyllä pitää syödä jotta jaksaa 🙂

[/left]

[right]

 

maailman paras salaatti

[/right]

valkoviini kasvisruualle

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?