Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Helppo kotiruokaa maailman toiselta puolen | Puri / poori

poori resepti

Aiemmalla kerralla tehtiin paranthaa ja tällä kertaa jatketaan samaan kastiin kuuluvilla herkuilla. Puri on käytännössä eräänlainen leipä joka pannulla paahtamiseen sijaan fritataan. Taikina on huomattavasti kovempi kuin paranthassa mutta silti varsin yksinkertainen eli vehnäjauhoja, suolaa, öljyä sekä vettä. Korostaakseni vielä, tähän sopisi ”atta” jauho eli täysjyvä vehnäjauho mutta onnistut kyllä tavallisellakin vehnäjauholla.

Salaiset mausteet?
Tässä se on pikemminkin kuuma öljy ja hyvin vaivattu taikina. Kun kyse on kurpitsasta niin silloin päästään itse mausteiden äärelle. methi eli sarviapila, jeera, fenkolin siemen, kurkuma ja chili tekevät yhdessä kohtuullisen neutraalista kurpitsasta maukkaan.

Mitäs lisäkkeeksi? Perinteiseen tapaan purin seurasssa on tarjottu mausteista kurpitsaa sekä joissakin tapauksissa bunti-raita kastiketta. Yhtä puri/ pooria voisi tarjota kuin mitä tahansa leipää ruuan lisäkkeenä. Tietenkin kun kyseessä on uppopaistettava taikina, on se hyvä syödä mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen jotta maku on kohdallaan.

Tavallaan pientä pohdintaa voi aiheuttaa uppopaistaminen mutta kun miettii tarkemmin, ei se kovin vaikeaa ole. Tarvitset pannun pohjalle vain muutaman sentin verran öljyä ja oletkin frittaamassa alta aika yksikön. Uppopaistaminen voi kuulostaa joillekkin tabulta mutta kun sitä kerran kokeillee, niin saatat ihmetellä mikset ole kokeillut tätä aiemmin.

[left]

Puri tai Poori (12kpl)

5dl vehnäjauho
1dl vettä
3rkl laadukasta öljyä
1rkl suolaa
Öljyä paistamiseen

Tee pöydälle vuori jauhoista ja laitakeskelle öljy, suola. Aloita vaivaaminen ja lisää vähitellen joukkoon vesi kunnes taikina on yhtenäistä. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia ja jätä sitten lepäämään liinan alle. Öljyä sitten kädet ja leikkaa taikina 9-12 osaan. Pyöritä paloiksi ja kaulitse levyiksi. Kuumenna öljy 170 asteiseksi ja uppopaista taikinalevyt siinä molemmin puolin. Taikinan kuuluisia turvota ilmasta uppo paistettaessa.

Mausteinen kurpitsa

1 myskikurpitsa
3rkl laadukasta oliiviöljyä
1tl methi (sarviapila)
1tl fenkolinisiemen
1tl jeera (juustokumina)
1tl kurkuma
1tl chili
1tl suola

Kuori ja kuutioi myskikurpitsa. Jätä siemen osa pois. Lorauta kuumaan pataan öljyä ja lisää sinne ensin methi ja jeera, anna paistua hetki. Lisää sitten loput mausteet ja paista hetki ennenkuin lisäät kurpitsan. Kääntele kurpitsaa ja peitä pata kannella. Laske lämpö minimiin ja anna kurpitsan kypsyä tasaisen hitaasti mausteiden kera. Tässä voi mennä 10-15 minuuttia.

[/left]

[right]

intialainen leipä ohje

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?