Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Helppo kotiruoka maailman toiselta puolen | Parantha

intialainen leipä

Intialaisista sukujuurista johtuen olen tottunut jo lapsesta asti syömään mausteisia ja tulisia ruokia. Myös kasvisruoat kuuluvat oleellisesti intialaiseen ruokakulttuuriin ja huomaan aina kasvisruokaa valmistaessani taipuvan herkemmin intialaisiin tai aasialaisiin makumaailmoihin. Vaikka intialainen ruoka onkin lapsuudenkodissa tullut hyvin tutuksi, en voi väittää olevani sillä saralla paras asiantuntija. Sen sijaan intiasta kotoisin oleva isäni tuntee intialaiset herkut paremmin ja pyysin häntä valmistamaan kanssani jotain perinteistä intialaista. Päädyimme valmistamaan paranthoja.

Mikä  ihmeen parantha?
Perunalettuja muistuttavat paranthat ovat vakioruokaa Intiassa niin kyöhillä kuin rikkaammilla alueilla. Pääraaka-aineina niissä toimii peruna, täysjyvävehnäjauho ja mausteet. Valmistaminen tapahtuu tyypillisesti ilman rasvaa paahtamalla, jonka jälkeen pintaan sivellää rasvaa. Reseptejä ei myöskään ole yhtä oikeaa, joten voit löytää kaikkea muunnelmia kukkaalista sipuliparanthaan. Paranthat syödään joko sellaisenaan maustetun jugurtin kanssa tai osana isompaa ateriaa.

Mausteilla on merkitystä
Paranthaan sopii erinomaisesti kurkuma paitsi värin myös maun puolesta. Loput mausteet ja tietenkin suolan voi varioida oman maun mukaan. Tässä käytin itsetehtyä mausteseosta: 1 tl kurkumaa, 1 tl chilijauhetta, 1 tl paprikajauhetta, 1 tl intiankuminaa, 1 tl pippuria, 1 tl suolaa, 1 tl inkivääriä ja 1 tl korianteria.

Öljy kuin öljy?
Perinteisissä resepteissä on käytetty mitä tahansa öljyä taikinaan, mutta itse olen aika tarkka ruoanvalmistuksessa käyttämieni öljyjen kanssa. Olen käyttänyt laadukasta oliiviöljyä paistamiseenkin ja se toimii myös paranthan taikinan joukossa hyvin. Jos sinulla ei ole käytössä oliiviöljyä voit toki käyttää mitä tahansa öljyä tai joissakin tapauksissa gheetä eli kirkastettua voita. Jos kuitenkin haluat tehdä paranthat vegaanille sopiviksi, käytä ennemmin jotain kasviöljyä.

[left]

Alu Parantha  6 kpl

Tarvitset:
3-4 perunaa
2-3 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl mausteita
1/2 pnt korianteria
2 rkl oliiviöljyä
tarvittaessa hiukan vettä
oliiviöljyä viimeistelyyn

Valmista näin:
Keitä perunat kypsiksi ja kuori sen jälkeen. Raasta perunat karkeasti ja lisää joukkoon mausteet, yrtit ja vehnäjauhot. Sekoita massa ja lisää joukkoon öljyä ja tarvittaessa hiukan vettä. Kun taikina on tasainen, jaa se kuudeksi palloksi. Kaulitse pallot letuiksi ja aloita paistaminen. Kuumenna kuiva pannu ja paista lettuja siinä. Kun letuissa on kaunis väri molemmin puolin, nosta pannulta ja voitele oliiviöljyllä.

Yleensä parantha tarjotaan paahdetulla juustokuminalla ja chilillä maustetun jogurtin kanssa, mutta ne voi tarjota yhtä hyvin pääruuan lisäkkeenä.

[/left]

[right]

parantha leipä

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?