Yksi vakio ruuista joita lapsena minullekkin tarjottiin oli kitchari. Yksinkertainen riisi-linssi pata jonka kanssa tarjottiin, raita kastiketta ja paistettuja vihanneksia. Mausteet olivat sikäli petollisia että harvempi ruoka maistui enään sen jälkeen ilman mausteita. Tällä kertaa kitchari saa lisäkkeeksi minttu chutneyn joka taittuu tarvittaessa muidenkin ruokien seuraksi. Kitcharia pidetään myös jonkinlaisena terveysruokana ayurvedassa, jos vahingossa se puoli sattuu kiinnostamaan.
Salaiset mausteet:
Chiliä, aswain, kurkuma, neilikka, mustapippuria. jeeraa, suola ja kardemummaa. Tyypillisesti kokonaiset mausteet olisi parempia koska mausteiden syvin olemus vapautuu vastajauhettuna. Toisaalta, näiden mausteiden kohdalla tulee ylimääräinen työvaihe, eli jauhaminen joka ei aina ole olosuhteisiin sopivaa. En kirjoita reseptiin auki mausteiden määriä niiden määrä on kaikki suunnilleen yhtä paljon ja olosuhteiden mukaan käytettävän mausteiden määrä vaihtelee. Jos sinulla ei kaikkia mausteita löydy niin, voit hyvin jättää jotain pois.
Liotus osa reseptiä?
Juurikin, riisistä tulee linssien kanssa hiukan pehmeämpiä kun niitä liottaa ja uskoisin että uppoavat paremmin riisin ja linssin sisään liotuksella kuin ilman.
Kitchari
2dl riisiä
1dl punaisia linssejä
3 rkl mausteita
1 sipuli
4rkl öljyä
6-8 dl vettä
Laita riisi ja linssi kattilaan ja annan liota n.15 min. Tämän jälkeen huuhtele kolmesti.
Kuori ja pilko sipuli pieneksi. Kaada kattilaan öljyä ja paista siinä hiljalleen sipulit. Lisää mausteet ja paista vielä muutama minuuttia. Lisää vettä, anna keihahtaa ja lisää joukkoon riisi/linssi seos. Anna kiehua hiljalleen kannen alle reilu 20 minuuttia tai kunnes kaikki neste on imeytynyt riisiin ja linssiin. Nosta sitten levyltä ja anna hautua kannen alla.
Minttu chutney
1 pnt minttua
1 sipuli
10cm inkivääriä
7 vihreää chiliä
2rkl Mausteita (jeeraa, suola, paprikaa, chiliä, kurkumaa)
vettä
Nypi mintun lehdet yleiskoneen kulhoon, lisää kuorittu sipuli, kantattu chili, kuorttu inkivääri, mausteet ja tilkka vettä. Poraa seosta n. 5 min tai kunnes se on sileää. Laita sitten kulhoon ja nosta kylmään.
Nopea raitakastike
2rkl jeeraa
1tl suolaa
4dl rasvaista jogurttia
Paahda kuivalla pannulla jeera ja kaada se sitten työlaudalle. Kaulitse taikina sitten jauhoksi. Lauta jogurtti lautaselle, lisää suola ja paahdettu jeera. Sekoita hieman ja tarjoile.
Kun kaikki on valmista, on aika syödä.
Hyvää ruokahalua!
Tämmöiset reseptit tällä kertaa ja ensikerralla teen Naan leipää. Tsekkaa myös instani, kitchari on siellä videon muodossa.
Jos tämän tyyppiset reseptit kiinnostavat voit haluta tsekata myös aiemmat reseptini kuten parantha, puri ja pakora.