Aina välillä haaveilen syöväni jossakin aidossa korealaisessa ravintolassa. Toistaiseksi täällä Suomessa en sellaista ole päässyt toteuttamaan, pitäisi varmaan matkustaa korealaisen keittiön alkulähteille. Korealaiseen makumaailmaan voi onneksi päästä käsiksi ihan kotonakin. Kimchi syntyy nimittäin helposti kotikeittiössä, kun on valmis vain varaamaan sille hiukan aikaa. Ohjeita kimchille on yhtä monta kuin on tekijöitäkin ja alla oleva ohje on oma versioni – ei ehkä ihan perinteisin, mutta tosi simppeli ja maukas!
Käytännössä Kimchi on hapankaalia, mutta se on suomalaiseen verrokkiin nähden mausteisempaa. Myös toinen merkittävä ero on, että korealainen hapankaali tehdään tyypillisesti kiinankaaliin, kun suomalainen tehdään valkokaaliin. Monissa lisätään joitain mereneläviä kimchin joukkoon vauhdittamaan happanemista ja makujen muodostumista, mutta onnistuu se ilmankin. Itse asiassa vegaanistakin kimchiä voi valmistaa, mutta silloin lisäisin joukkoon sieniä tuomaan monimuotoisuutta makuihin.
Toistaiseksi parhaan kimchin ravintolassa olen saanut Nood Ramenissa, joten se paikka kannattaa pitää mielessä, mikäli kimchiä kaipaa.
[left]
Helppo kimchi Alexin tapaan
Tarvitset:
1 kiinankaali
1 kurkku
1 sipuli
5 cm pala piparjuurta
5 valkosipulin kynttä
3 rkl riisijauhoja
2 dl vettä
1 dl vadelmakokista
2-3 rkl korealaista misotahnaa (esim. doenjang)
2-3 rkl togorashi-maustetta
2 rkl kalakastiketta
2 rkl seesamöljyä
2 rkl seesamsiemeniä
Valmista näin:
Laita kattilaan vesi ja riisijauho, keitä puuroksi ja nosta jäähtymän. Lisää sitten joukkoon kaikki muut ainekset paitsi vihannekset ja sekoita.
Revi kiinankaalista lehdet, pilko kurkku, sipuli, valkosipulit ja piparjuuri ja laita kaikki isoon astiaan. Lisää joukkoon karkeaa merisuolaa ja puristele vihanneksia herki. Peitä astia ja jätä huoneen lämpöön, näin voit tehdä myös kastikeelle.
Seuraavana päivänä, huuhtele vihannekset ja nosta siivilään kuivumaan. Kuivaa vihannekset vielä pyyhkeellä ja laita ne sitten uudelleen isoon astiaan. Kaada sekaan aiempana päivänä tehty kastike. Sekoita hyvin, painele kaalit nesteen alle ja jätä kokonaisuus päiväksi huoneenlämpöön peitettynä.
Kolmantena päivänä Kimchi on valmis syötäväksi. Voit nostaa kimchin jääkaappiin, jossa se jatkaa happanemista ja makujen kehitystä. Myös kimchin liemi on syötävää, joten käytä sitä esimerkiksi keitoissa ja kastikkeissa.
[/left]
[right]
[/right]