1 varhaiskaali
2rkl suolaa
huuhtaise ja kuivaa kaali pinnasta. Leikkaa sitten kaali ohuiksi suikaleiksi ja kannankin voi suikaloida tai jättää sivuun. Sitten laita kaali kulhoon, lisää suola ja puristele kunnes neste irtoaa kunnolla. Laita sitten kaali purkkiin nesteineen. Painele kunnes neste on pinnassa. Täytä pieni muovipussi vedellä ja laita se purkin sisään. Tämä edesauttaa että kaali pysyy liemen alapuolella eikä nouse pintaan. Pidä purkki huoneen lämmössä ensin 3-4 päivää joka päivä kerran avaten kannen, päästäen paineen ulos ja nosta sitten kaali kylmään, jonka jälkeen kantta ei tarvii enään availla. Kaali on vaikka heti syötävää tai muutaman viikon kuluttua. Väri muuttuu hiukan harmaanmaksi kun kaali on enempi hapattunut. Liemi voi tuntua suolaiselta mutta pienellä siivilöinnillä sekin haaste on karsittu. Voit käyttää lientä jos haluat hapattaa vaikka jotain muuta vihannes raastetta.