Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Gazpacho | Kesän viileitä makuja

Yhteistyössä NAMS tomaatit

kylmä keitto

Vaikka kovimmat helteet ovat jo helpottaneet, laitetaan vielä jakoon yksi kesäinen keittoresepti: gazpacho. Espanjalaisesta kylmästä keitosta on useita variaatioita. Perinteisimmissä ohjeissa on tomaatin, paprikan, kurkun ja valkosipulin lisäksi leipää, kun taas trendiravintoloissa voi saada ihan kirkkaan vihreääkin gazpachoa. Itselleni keiton tarkat ainesosat vaihtelevat sen mukaan, mitä on saatavilla. Nyt kotimaisten vihannesten huippuaikaan vaihtoehtoja raaka-aineisiin on monia. Makeilla kypsillä tomaateilla ja laadukkailla kesävihanneksilla ei voi mennä pieleen.

Ennen kuin ryhdyt keiton valmistukseen, kannattaa laittaa muutama kulho jo valmiiksi pakastimeen. Gazpacho nimittäin maistuu parhaalta silloin, kun se on kunnolla kylmää. Kylmäpuristettu oliiviöljy on keitossa tärkeä ainesosa, mutta voit oman maun mukaan valita pippurista tai hedelmäistä öljyä. Itse suosin tässä ehdottomasti hedelmäistä, sillä mielestäni  keiton tulisi olla lempeää ja helposti syötävää. Keitosta tulee myös herkästi liian paksua, joten joukkoon sopii laittaa vähän nestettä – käytin tällä kertaa Soda Streamilla hiilihapotettua vettä.  Miksipä ei joskus kokeilisi keiton joukossa kuohuviiniä, vaikka silloin voisi lounashetki hiukan venähtää 😀

suomen paraat vihannekset

[left]

Gaspacho

Tarvitset:
6 kypsää NAMS tomaattia*
1 paprika
2 avomaankurkkua
2 kesäsipulia
2 limen mehu
2-3 dl hiilihapollista vettä
1-2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 pala vaalea leipää
suolaa
pippuria

Valmista näin:
Puhdista vihannekset ja poista paprikasta vihanneskota. Laita vihannekset tehosekoittimeen limen mehun ja oliiviöljyn kera. Soseuta karkeaksi ja lisää joukkoon murennettu leipä, ripaus suolaa sekä pippuria. Sekoita vielä hetki ja keitto on valmista. Kaada keitto pakastimessa olleeseen kulhoon, koristele oliiviöljyllä, yrteillä ja tarjoile leivän kera.

Perinteisen ohjeen mukaan, gazpacho on hyvin nestepitoista, joten ohenna keittoa jos siltä tuntuu.

*Tuote saatu blogiyhteistyössä NAMS tomaateilta

[/left]

[right]

maailman maukkain ruoka

[/right]

vegaaninen resepti

2 vastausta

  1. Oon aivan ihastunut kaikkiin keittoihin.:) Nyt tullut tehtyä useamman kerran paahdetuista tomaateista ja bataatista sosekeittoa. Tämä Gazpacho menee testilistalle, näyttää herkulliselta.

    1. Moikka Kaura,
      Keitot ovat kyllä nestepitoisia ja erittäin hyviä kuumalle säälle. Erityisesti kylmäkeitto voi antaa uutta energiaa päivään tai ehkä koko viikkoon 🙂 Aurinkoa sinne siis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?