Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Folioton uuniperuna ja mahtava lisäke

uuniperunat padassa
Tältä näyttää valmiit perunat

kaikki lienee muistavan tämän kotiruoka/ lounaspaikka klassikon. Aikoinaan uuniperuna oli ihan ravintolassakin tarjottava annos mutta siitä ajasta ollaan onneksi otettu askelia eteenpäin. Yleinen käsitys on ettei uuniperuna voisi olla mitään erikoista tai hyvää mutta jotenkin olen hyvin erimieltä. Aikanaan muistelen eräässä henkilöstö ruokalassa että uuniperunapäivä oli suorastaan hehkutuksen arvoinen. Itseasiassa, täytteitäkin oli montaa sorttia ja paahdettuja perunoitakin kului ennätys määriä. Toki sk-puolella. voi tilata perunat valmiiksi folioon käärittynä jolloin työmäärää ei ole niin korkea. Kotioloissa on kuitenkin yksi paljon parempi tekniikka valmistaa itse peruna. Padassa kannen alla ilman mitään ylimääräisiä lisäyksiä. Tällä tavoin ns paahdettu peruna tiiviistyy maussa ja rakenteessa. Lopputuloksena on peruna jolloista et ole aiemmin maistanut.

Koska perunalle kuuluu lisäke niin lähdin ihan perinteiseen kinkkutäytteen tekemiselle, jossa on siis hiukan suolakurkkuakin. Muistelen että suolakurkku oli useinmiten vain lisäkkeenä mutta se johtui siitä että jotkun eivät vaan pidä siitä joten näin kotioloissa, suolakurkku eksyy itsetäytteeseen, joka ei ole myöskään huono juttu. Jos haluatte maksimoida elämyksen, viimeistelkää vastahalkaistu uuniperuna vielä nopalla voita sen sisuksiin.

uuniperuna valmistus
Esillepano niinkuin itse pidän, eli täytettä yhtä paljon kuin itse perunaa

Mahtavat Uuniperunat

1kg jauhoisia perunoita
kannellinen pata

Pese perunat ja laita pataan. Laita kansi päälle ja paahda uunissa reilussa 200 asteessa 1,5-2 tuntia. Tarkista sitten perunan kypsyys.

Kinkku lisäke

100g saunapalvia
1 suolakurkku
1 sipuli
1/2pnt persiljaa
1rkl jyväsinappia
1dl majoneesia
1dl cremefraicea
suolaa, pippuria
Mausteiksi halutessa:
chiliä, valkosipulia, piparjuurta

Kuori ja pilko sipuli. Laita freesaantumaan pannulla tilkkaan öljyä. Sillävälin, leikkaa pieneksi kinkki, persilja ja suolakurkku. Yhdistä kaikki kulhossa ja lisää joukkoon majoneesi, cremefraice ja sinappi. Kun sipuli on freesaantunut, nosta lämmöltä ja anna jäähtyä. Lisää vasta jäähtyneenä muiden täytteiden joukkoon. Sekoita, mausta ja maista.

Tarjoile kokonaisuus niin että halkaise peruna, laita sisään pieni noppa voita viereen tarjolle kinkkulisäkettä. Tämän paremmala ei uuniperuna maistu.

uuniperuna esillepano
Klassikkokin on syytä elänyt omat vuosikymmenensä, siispä mikset kokeilisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?