Töissä lounastauolla kuulen usein kysymyksen: ”mitä tuo on?” Teen vaihdellen erilaisia työeväitä itselleni, ja monesti ne ovat sen verran erikoisen näköisiä, että herättävät lounasseurassa uteliaisuutta. Itseleivottu leipä on hyvä lisä eväsrasiassa. Joskus pakkaan leivän ja muut eväät erikseen, mutta toisinaan teen wrapin kaltaisia luomuksia, jotka on helppo haukata kiireessä tai ilman kummempia ruokailuvälineitä.
Usein eväsrasiastani löytyykin lapsuudestani tuttua chapatia, eli intialaista tai pakistanilaista litteää leipää. Chapatin voi täyttää haluamillaan täytteillä ja kääräistä rullalle, tai syödä lisukkeena vaikkapa linssimuhennoksen kanssa. Jos teet eväitä isommalle porukalle, niin laita vain useampi chapati valmiiksi ja pussiin. Linssimuhennosta isompi satsi ja muitakin lisäkkeitä. Sitten itse kukin voi koota omaan makuun sopivan evään.
Chapatin valmistuksessa olennainen osa ovat täysjyväjauhot. Parhaan chapatin olen saanut atta-jauhoista eli Intiasta tulevista täysjyvävehnäjauhoista, jotka muistuttavat paljon durumvehnäjauhoja. Jos jauhoissa ei ole tarpeeksi kuitua tai gluteenia, tulee leivästä ainoastaan kova korppu.
Chapatileipä
Tarvitset:
2 osaa täsjyvävehnäjauhoja
1 osa piimää tai hapanta kasvimaitoa
suolaa, leivinjauhetta
Valmista näin:
Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa taikinaksi. Anna taikinan seistä puolisen tuntia.
Jaa taikina palloiksi ja kaulitse ohuiksi letuiksi. Paahda lettuja kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet kauniin paahteisen värin. Leipä siis vain paahdetaan, pannulle ei tällöin laiteta öljyä tai rasvaa.
Linssimuhennos
Tarvitset:
2dl linssejä
4-5dl kasvislientä, josta löytyy suolaa
1rkl öljyä
1rkl tomaattipyrettä
1tl jauhettua kurkumaa
1tl jauhettua kuminaa
1tl jauhettua chiliä
Valmista näin:
Kuumenna öljy pannulla ja paista mausteita öljyssä noin 20 sekunttia. Lisää tomaattipyre, linssit ja sekoita muutaman kerran. Lisää liemi ja laske lämpöä niin, että liemi kiehuu aivan hiljalleen.
Anna kiehua kunnes linssit ovat kypsiä eli 25-35 minuuttia. Tässä vaiheessa suurin osa liemestä pitäisi olla imeytynyt linsseihin, jolloin lopputuloksena on paksu muhennos.
Zuccinisalaatti
Tarvitset:
1/2 zuccini
1/2 kurkku
1 makea sipuli
1rkl kookosöljyä
suolaa
ripaus sitruunan mehu
Valmista näin:
Kuori sipuli ja viipaloi kaikki vihannekset kiekoisi. Kuumenna kookosöljy, paista siinä nopeasti hyvä väri zucciniin ja sipuliin. Nosta paistos lämmöltä ja anna jäähtyä täysin. Lisää joukkoon kurkkuviipaleet, suola, sitruuna ja sekoita.
Marinoitu punasipuli
Tarvitset:
1 punasipuli
1rkl etikkaa
1rkl sokeria
Valmista näin:
Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Aseta renkaat laakealle lautaselle ja ripottele päälle sokeri sekä etikka. Anna seistä vähintään puolisen tuntia, jotta sipulin kitkeryys on huikan pehmennyt.
Täytä chapatileipä linssimuhennoksella ja zuccinisalaatilla. Koristele marinoidulla punasipulilla ja kääräise kokonaisuus eväsrasiaan.
Tämä eväs on tällaisenaan hyvä nelisen tuntia. Pidemmässä säilytyksessä täytetty chapati vettyy liikaa ja syömiseen tarvitaan aterimet. Voit myös pakata täytteet ja chapatin erikseen, jos haluat, ja lämmittää täytteet ennen syömistä.
Jos kaipaat lisää vinkkejä työeväisiin, niin katso tästä vaikka muutama:
– kasvispihvit
– mausteinen kukkakaali
– parsakaali
– linssejä