Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Elimäen Lähiruokamessut | Kotimaan matkailua

yhteistyössä: Visit kouvola

ruokatoimittaja

[left]

Mennyt viikonloppu vietettiin tavallisesta poikkeavissa maisemissa, Elimäellä ja Lappeenrannassa. Mikä siellä kiinnosti, oli tietysti ruoka. Elimäen Mustilassa järjestettiin viikonloppuna nimittäin kymmenettä kertaa Lähiruokamessut. Olen kuullut aiempina vuosina kehuja monilta messuilla käyneiltä, ja nyt pääsin todistamaan tapahtumaa itsekin. Case Lappeenrannasta kerron myöhemmin lisää.

Itse messut!

Heti Elimäkeen tullessa kävi selväksi, että kyseessä on varsin suuri tapahtuma. Lähiruokatorilla Mustila koulun pihalla oli noin 70 näytteilleasettajaa ja kävijöitä pelkästään lauantaina nelisentuhatta. Lisäksi messualueeseen kuului kotiseutumuseo jossa oli järjestetty messujen ajan oheistoimintaa. Teemana messuilla oli ”Tulevaisuuden ruoka – ruuan tulevaisuus” ja messuohjelmassa oli mm. seminaaria hyönteisruuasta ja lihansyönnin vaikutuksesta ympäristöön.

suomen parhaat ruokamessut

[/left]

[right]

elimäen lähiruokamessut

[/right]

mustiolan tila

[left]

viinitupa mustiolassa

[/left]

[right]

Siinä missä Helsingin ruokamessuilla näytteilleasettajat ovat jo itselleni pääosin tuttuja, oli Elimäen Lähiruokamessuilla lähes kaikilla kojuilla itselleni uusia tuotteita ja tuottajia. Mieleeni painoin ainakin aurinkotarhojen okrat ja harjun tilan valkosipulit. Nälän iskiessä kävimme hakemassa MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuorten teltalta böndepannua eli pyttipannua makkaralla ja sian silavalla höystettynä, sekä OmaChefin kioskilta rieskaburritoa. Jälkkäriksi päälle vielä maukkaat letut – kaikki paikallisia raaka-aineita hyödyntäen tietysti.

Mustila viinin viinitupa ja Arboretum

Valtatie 6 toisella puolen sijaitseva Arboretum Mustila ei kuulu messualueeseen mutta siellä järjestettiin ohjattuja puistokierroksia. Sinne olisi päässyt messulipun hinnalla messukuljetuksella, mutta matka ei ollut niin pitkä, ettei sitä olisi voinut kävelläkin lounasta sulatellessa.  Arboretum Mustila sijaitsee lähellä jo puretun Mustila kartanon mailta ja se on erityisen tunnettu alppiruusuistaan ja eksoottisista havupuumetsiköistään.

[/right]

reiskaburrito elimäen messuilla

[left]

Tässä vaiheessa seuraamme liittyi tuttavani Anita, joka tuntee Mustilan kuin omat taskunsa. Saimme tehdä lyhyen kierroksen arboretumissa parhaan mahdollisen oppaan mukana ja kävimme maistelemassa vähän paikallisia Mustila viinejä läheisessä Musntilan viini viinituvassa. Viinit valmistetaan pääosin lähiseudulla tuotetuista ja kotipuutarhoista kerätyistä hedelmistä ja marjoista. Oma suosikkini oli Karvajalka, karviaisilla terästetty rose-tyyppinen marjaviini. Mustila omenainen Syysunelma-viini on myös valittu vuoden 2018 Tilaviiniksi. Viinien lisäksi kannattaa maistella liköörejä, sillä näitä on saatavilla vain laseittain Mustila viinituvassa ja joissakin ravintoloissa. Itse pidin erityisesti paksusta mustaherukkalikööristä.

Viinimaistelun jälkeen Anita kertoi meille Mustilan historiasta, kävimme Tallivintin museossa ja pääsimmepä jopa pikakierrokselle Moision kartanoon, ennen kuin siellä alkoi messuohjelmaan kuuluva lähiruokaillallinen. Jos olet taiteen ystävä, kannattaa kartanossa piipahtaa tutkimassa vaihtuvaa näyttelyä tai muuten vain ihastelemassa hienosti entisöityä kartanoa. Ennen kuin meidän oli hypättävä bussiin kohti seuraavaa määränpäätä, istuimme vielä Arboretumin Puistokahvilaan täydentämään energiavarastoja. Kaikki kahvilan piirakat ja kakut on valmistettu kahvilassa, ja ainakin Mustila omenoista valmistettu toscakakku sekä paistettu juustokakku marjakastikkeella olivat suussasulavia.

ruokamessut

[/left]

[right]

 

Vuoden tilaviini 2018

[/right]

Elimäellä riittää siis nähtävää koko päiväksi ja Lähiruokamessujen aikaan olisi riittänyt useammaksikin. Omalla autolla hujauttaa Elimäelle ihan puolessatoista tunnissa ja on varmastikin kätevin liikkumisvaihtoehto. Me pärjäsimme tosin tällä kertaa hyvin julkisilla, esimerkiksi Onnibussi pysähtyy Neste K Alppiruusun vieressä, josta on kävelymatka Puukoulun pihaan. Messujen aikaan myös Kouvolasta oli järjestetty bussikuljetuksia messualueelle.

Tässä vielä pieni tunnelma video, itse messuilta:

moisiolankartano

 

 

 

 

2 vastausta

  1. Hieno blogi on sinulla!
   Mustilan viinin tupa on kyllä myös aikamoinen nähtävyys 🙂
   Alppiruusuja mekin ihasteltiin kun paikallinen asukki opasti meidät alueen halki. Samoin puiston vieressä oleva kahvila on varsin hauska.
   Jos meillä olisi ollut auto alla, ehkä muutama kasvikin olisi lähtenyt matkaan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?