Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Chilisalsa ja hedelmäinen polte

Jos oikeasti pitää chileistä, niin mielestäni niiden kanssa saa olla rohkeampi. Kaupan chilit ovat tyypillisesti miedommasta päästä, mutta paahdettuina ja kuorittuina niistä löytyy aika hedelmäinen maku. Chilien kilohintakaan ei ole kovin paha, esimerkiksi S-Marketissa voi olla 8-9 euron kilohintaan isohkoja punaisia chilejä, jotka sopivat tähän valmistustapaan oikein hyvin. Jos tästä haluaa hifimmän harrastelijan version, pitäisi käyttää useampaa eri chiliä, jotta tulisuutta voi maistaa eri taajuuksilla.

Olen valmistanut tämän postauksen chilisalsaa muutaman kerran, mutta olen hiukan yksinkertaistanut ohjetta, jotta sen tarkoitus olisi selkeämpi, eli tuoda potkua. Tässä reseptissä olisi hyvä käyttää laadukasta oliiviöljyä, josta löytyy ruohomaisuutta ja hedelmäisyyttä. Tästä johtuen käytän reseptissä asteen tasokkaampaa early harvest -oliiviöljyä. Early harvest -oliiviöljyä kuten suodattamatonta oliiviöljyä on Suomessa harvoin myynnissä. Nykyään on mahdollista hankkia näitäkin tuotteita nettikaupoista tai satunnaisista tilaisuuksista. Jos kuitenkin kaipaat kaupan hyllyn valikoimissa olevaa tuotetta, kannattaa lukaista juttuni laadukkaista oliiviöljyistä.

Happoa kokonaisuuteen tuo chilien sisällä olevat siemenet. Mausteitakaan chilisalsa ei juuri tarvitse, pippuri sotkee mielestäni tulista makumaailmaa. Tämä salsa säilyy muutaman viikon, kunhan astia ja välineet ovat tarpeeksi puhtaita. Käytin reseptissä myös astetta hienompaa punaviinisuolaa, mutta tavallinenkin käy. Punaviinisuola tuo tässä salsassa ehkä hiukan syvemmän loppumaun, joka korostuu kun salsaa on säilytetty muutama päivä jääkaapissa.

[left]

Chilisalsa

Tarvitset:
300 g mietoja chilejä
1 dl laadukasta oliiviöljyä
suolaa

Valmista näin:
Laita kuivalle pannulle paahtumaan chilit sellaisenaan ja kääntele välillä. Kun chilien pinta on paahtunut kautaaltaan tummaksi, nosta pannu levyltä ja laita päälle jotain kanneksi. Näin höyry avustaa kuoren irtoamisessa.

Nosta kansi kun pannu on kokonaan jäähtynyt ja kuori chilien pinnasta nahka. Laita kuoritut chilit kulhoon, oliiviöljyn ja suolan kera ja sekoita.

Tarjoile tulisena lisäkkeenä ruoalle kuin ruoalle.

[/left]

[right]

[/right]

tulinensalsa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?