Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Brokadi | Sichuan Mäkelänkadulla

Olen jo odottanut, että kiinalainen ruoka ottaisi edistysaskelia täällä Suomen ravintolapiireissä. Joskus kiinalainen ruoka oli aina buffetin muodossa ja buffetin sisältö oli lähes jokaisessa paikassa identtinen, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Sittemmin olen tutustunut ja opiskellut kiinalaisen ruokakulttuurin vivahteita. Kuulin ohimennen eräältä tuttavalta ravintola Brokadista, joka sijaitsee Mäkelänkadulla. Sieltä kuulemma saisi hyvin autenttista ja laadukasta kiinalaista ruokaa, joten lähdin ihan arkena kokeilemaan, mistä on kyse.

Ravintola Brokadi
Sijainti: Mäkelänkatu 45, Helsinki
Hinta: pääruuat 20-30 €

Meitä oli kolmen kopla ja kaksi meistä kokkeja, joten sain arvioita muiltakin. Kun saavuimme sisään, meidät otti vastaan itse omistaja Jenny, joka kertoi, että Brokadi tavoittelee ruoassaan aitoa sichuanilaista keittiötä. Tästä saattoi jo päätellä, että ruoka on tulista ja ehkä monille suomalaisille ei-niin-tuttua kiinalaista. Ruokailumme lähti liikkeelle padalla, jossa oli vartaita mausteliemessä. Maut löivät ällikällä. Tulisuus ja liemessä oleva makujen balanssi oli erittäin voimakas.

Seuraavaksi meille alkoi saapumaan erillaisia pääruokia yksitellen, joista löytyi paistetuista lihoista tofuun ja äyriäisiin saakka kaikkea. Vaikka annoksia oli monta, oli niissä sopivasti eroavaisuuksia. Pöytämausteena ollut chiliöljy oli aiempiin kokemuksiin verraten varsin laadukasta. Meille kerrottiin myös, että chiliöljy tehdään talossa oman reseptin mukaan, joten se ei ollut sen takia verrattavissa kaupasta saataviin vastineisiin.

Tofuannos oli täysin vegaaninen, mutta koko illan kruunu oli talossa tehdyt mykyt eli dumplingit. Niissä oli kosteutta, makua ja rakennetta. Näin ison ruokalistan haaste on, että hyvin harva sattumalta tulee tilanneeksi dumplingeja, jotka meidän mielestämme olivat ehkä parhaita koko menusta.

Kehitettävää

Annokset olivat aika isoja. Ehkä annoksia pienentämällä saisi otettua modernimman lähestymisen kiinalaiseen ruokaan?
Laaja ruokalista ei anna selkeää kuvaa, mikä on listalla hyvää ja erikoista. Tämä vaatii tarjoilijalta erityistä myyntitaitoa.

Kehuttavaa

Kaikkea muuta kuin ”tavallista kiinalaista”, mihin suurinosa on tottunut.
Odotuksemme ylittyivät, vaikka kehitettävää vielä on.
Aterian päätteeksi juomamme kiinalainen tee oli niin hyvää, että sitä pitäisi tarjoilijoiden suositella kaikille.

brokadi dumpling

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?