Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Bolognese – se semi perinteinen pastakastike

jauhelihakastike bolognasta
Googlain ja luin vähän laroussea, jotta saisin kuvaa millaista bologneeseen pitäisi olla. Jos selvä ei ole niin bolognese tarkoittaa nykypäivänä tomaattipohjaista jauhelihakastiketta. Alkuun kuitenkaan näin ei ole ollut, bolognese on tarkoittanut 1800 luvun loppupuolella kermapohjaista kastiketta jossa on olut mm vasikkaa ja panchettaa. Sittemmin, vasta 1982 italian bolognassa on tehty yleinen yhteenveto että bolognese tarkoittaisi tomaattipohjaista kastiketta, jossa on soffrito pohja, jauhelihaa ja panchettaa. Tyypillisesti tällä kastikkeella on etu liite ragu ja siinä käytettäisiin leveää tagliatelle pastaa. Mielenkiintoista kyllä, spaghetti ei ole yleinen pasta jota käytettäisiin bolognese kastikkeen seurassa italiassa mutta muualla maailmassa asia kuitenkin päinvastainen. Myös se että vanhoja viitteeksi käytettäviä reseptejä on useampi, jolloin ei ole varsinaisesti yhtä oikeaa lähdettä sille oikealla. Tässä vaiheessa pitäisi olla selvää ettei ole yhtä ainoaa tapa tehdä tätä kastiketta vaikka niin voisi joku väittää 🙂
pasta bolognese resepti
Bolognese tyyppinen pasta
1rsa jauhelihaa
1 porkkana
1 sipuli
1 lihaliemikuutio
2 sellerinvartta
1prk tomattipyre
1/2prk tomaattimurska
2rkl balsamicoa (tai viiniä)
1/2rsa kirsikkatomaatti
mausteita: soijaa, chiliä, valkosipulia, kuivayrttejä
vastakeitettyä pastaa kahdelle
Tarjoiluun basilkaa tai rucolaa
Paista jauheliha ja lisää paiston lopussa pieneksi kuutioitu sipuli. Kun sipuli on freesaantunut, lisää pieneksi naputettu porkkana ja selleri. Tämän jälkeen tee pannun keskelle tilaa ja lisää siihen tomaattipyre. Freesaa hetki, lisää sitten lihaliemikuutio, balsamico ja tomaattipyre. Mausta sitten makusi mukaan. Lisää sitten pasta ja sekoittele tovi jotta pasta imaisee makua. Annostele ja koristele pasta rucolalla.
rucola pastassa?
Minulla ei ollut juuri mitään tuoreita yrttejä kuin rucolaa mutta sehän sopi tähän oikein hyvin. Itseasiassa käytän pastan seurassa yleensä baby pinaattia, joka on ehkä jopa vielä parempaa kuin rucola, mutta se sattui olemaan loppu kun olin kaupassa. Jos pidät muuten kotimaisempaan henkeen tehdystä jauhelikastikkeesta, kannattaa kokeilla murukastikketta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?