Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Huipputukku Suomessa | Bergfalk

Muuan sunnuntai tuli vietettyä Ruissalon kylpylähotellissa, merellisistä maisemista ja tietysti hyvästä, ruotsalaisten huippukokkien (Anders Dahlbom ja Johan Jureskog) valmistamasta ruoasta nautiskellen. Kyseessä oli Bergfalkin järjestämä tilaisuus, jossa pääsimme maistelemaan Bergfalkin liha- ja kalatuotteista loihdittuja herkkuja.

Mikä Bergfalk?

Bergfalk on ruotsalaista alkuperää oleva liha- ja kalatukku, joka on laajentanut toimintaansa myös Suomeen. Bergfalkin tuotteet ovat laadukkaita kaloja, äyriäisiä, lintuja, lihaa, riistaa, sieniä, marjoja sekä juustoja, osa vähän harvinaisempiakin. Kuluttajille Bergfalkin tuotteita myydään ainakin Stockmannin Herkussa ja joissakin isoimmissa ruokakaupoissa.

Mikäs sen parempaa, kuin hummereita alkuun sopivan viinin kera. Pienissä kampasimpukoissa oli myös makua sekä luonnetta, näitä kannattaa maistaa, jos saa joskus mahdollisuuden. Rannikossa kasvaneet kampasimpukat ovat pieniä ja kypsyvät isoja kampasimpukoita nopeammin. Pienet kampasimpukat ovat myös hiukan makeampia kuin isot kampasimpukat tehden niistä omanlaisiansa. Jos alkuruokaan saa mukaan simpukan kuoren, niin onhan se ihan eri juttu kuin vain kauniisti paistettu simpukan liha.

Karamellipossua Johan Jureskogin ohjeella, olipas rapeaa ja herkkua.

Bergfalkille tulee raaka-aineita eri puolilta maailmaa riippuen siitä, mistä mitäkin raaka-ainetta laadukkaimmin löytyy. Yleensä miellämme Amerikasta tuodut lihat huonolaatuisina, mutta kuulin siihen liittyen mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tiesitkö, ettei hormooneilla kasvatettua nautaa saa tuoda Eurooppaan? Eurooppaan tuoduille lihatuotteille on asetettu tiukat vaatimukset. Minusta tämä kuulostaa siltä, kuin Amerikasta tuodut lihat ovatkin paljon parempilaatuisia, kuin mitä yleensä annetaan ymmärtää.

Paikalla oli myös liha-asiantuntija Håkan Fällman Ruotsista. Hän kertoi, että lihoihin saa sopivan raakakypsyyden kahdessa viikossa, kunhan lämpötila ei ole liian matala. Yleensä säilyvyyssyistä lihoja raakakypsytetään lähellä nolla-astetta mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi 10 asteessa 10 päivää raakakypsynyt liha vastaa 100 päivää raakakypsynyttä lihaa. Joku voisi sanoa, että vähempikin riittää, mutta ehkä tätä voisi kokeilla, tulee näin parempi lopputulos.

Ruijanpallas, jonka päältä löytyy kastiketta sekä kaviaaria, ei hullumpaa ollenkaan! Ei ihan joka päivä tule kaviaaria tai muita tämän tilaisuuden herkuista nautiskeltua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?