Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Baklava | Rapeaa, makeaa ja hyvin säilyvää

Monesti täytyy mietittiä, mikä jälkiruoka säilyisi hyvin tarjoilukelpoisena esimerkiksi muutaman päivän. Keksejä tulee tehtyjä säilyvyyssyistä aika usein, mutta baklavaa ei ole tullut aikoihin tehtyä. Siispä tätä Lähi-idästä kotoisin olevaa jälkiruokaa piti tehdä.  Toinen hyvä syy oli se, että kaapissa oli valmista filotaikinaa viikon takaa, kun tein struudelia.

Baklava on yksinkertaisuudessaan ohuita taikinalevyjä kerroksittain, pähkinämurua ja siirappia. Kreikkalainen baklava voi tosin poiketa Lähi-idän baklavasta. Oman versioni tein manteleihin, kun niitä voi syödä muutama pähkinäallerginen kaverini. Lisäksi halusin hyödyntää runsasta rosmariiniruukkuani, joten sitä jouti sokeriliemeen kokeiluksi. Rapeana tämä baklava säilyi noin kolme päivää, mutta säilyvyyshän tälläisellä jälkiruualla on todella pitkä, ellei sitä tule syötyä aivan hetkessä.

Olen muutaman kerran kokeillut tehdä baklavaa ilman voita ja hunajaa, tällöin baklava sopii myös vegaanille. Jos jälkiruokasi kaipaa koristelua, voit kokeilla yleisesti käytettyä pistaasi- tai hasselpähkinämurua, jota laitetaan uunin jälkeen pieni määrä baklavan päälle. Tietysti baklavasta voi tehdä minkä tahansa muotoisia leivoksia, mielestäni tässä jälkiruuassa maku ratkaisee.

baklava2

Alexin baklava resepti

Tarvitset:
4 filotaikinalevyä
100g voita tai öljyä (*Mikäli haluat kokonaisuudesta vegaanisen, käytä esimerkiksi auringonkukkaöljyä voin sijaan.)

150g manteleita
15g kanelia
15g ruokosokeria

50g sokeria
50g hunajaa (*korvaa tämä siirapilla tai käytä vain runsaammin sokeria jos haluat tehdä vegaanisen version.)
50ml vettä
1/2 sitruunanmehu
2 rosmariinin oksaa

Valmista näin:
Aja yleiskoneessa muruksi mantelit, kaneli ja ruokosokeri.

Sulata voi ja levitä filotaikinalevy työtasolle. Levitä hyvin ohut kerros rasvaa levyn päälle ja laita toinen kerros filotaikinaa päälle. Levitä siihen rasvaa ja laita kolmas kerros filotaikinaa päälle. Levitä siihenkin rasva ja ripottele sitten noin puolet mantelimurusta. Levitä viimeinen filotaikina levy päälle ja lisää siihen rasvaa ja loput mantelimurusta.

Rullaa levy tangoksi, leikkaa paloiksi ja laita uunivuokaan. Sivele vielä loput rasvasta rullien päälle. Paista uunissa 180 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Sillä välin, kun baklavat saavat paistua, tee siirappi. Keitä kokoon sokeria, rosmariinia ja vettä noin viisi minuuttia hiljalleen, lisää joukkoon hunaja ja sitruunanmehu ja nosta lämmöltä.

Kun baklavat tulevat uunista, kaada lämmintä sokerilientä päälle ja jätä huoneenlämpöön. Kun baklavat ovat jäähtyneet, on tämä jälkiruoka valmista nautittavaksi.

Tein tästä myös videon instaani, joten katso se, jos olet vielä hiukan epävarma.

baklava3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?