Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Avokado-ranskanleipä | Täydellisyyttä hipomassa

avocado leipä

avocado resepti

Ensimmäinen kerta, kun törmäsiin avokadoon raaka-aineena, oli varmaan 12 vuotiaana, kun selaisin kirjastosta lainaamaani kasvisruokakirjaa. Ammattikouluaikana, avokado oli yhä vielä erittäin harvinainen eikä Amerikoista ollut vielä levinnyt trendi Suomeen. Myöhemmin avokadosta on kuitenkin tullut monelle suomalaisellekin ihan perusraaka-aine ja kaupasta osataan valikoida tarkoin oikean kypsyiset avokadot ostoskoriin.

Olen kokeillut avokadoa monen tyyppisessä kotiruuassa, mutta yhdeksi suosikiksi on tullut trendikäs avokado toast eli avokadoleipä. Siis paahdettua leipää, jonka päällä on avokadoa. Tällä tavalla avokadoa tarjotaan monissa hotelleissa, joissa olen käynyt sekä trendikkäissä kahviloissa.

Parhaan avokadoleivän jonkun muun valmistama olen saanut Hunaja Cafessa Hakaniemen kupeessa, mutta tämänkertaisessa reseptissä teen avokadoleivän niin yksinkertaisessa ja maistuvassa muodossa, että avokadoon tottumatonkin voi kokeilla sitä.

Lähdetään liikkeelle avokadosta, jonka kypsyys tulisi olla kevyesti pehmoinen eli kypsä. Vaikka vihreässä hedelmälihassa olisi joitain ruskeita viiruja, on avocado syötävä. Vaikkei ehkä niin esteettinen kuin voisi odottaa. Lajikkeella ei ole niin väliä, vaikka joskin hiukan isommista avokadoista saa kauniimpia paloja sekä tasaisempaa lopputulosta. Monesti avokadoleipä tehdään paahtoleipään, mutta itse suosin rapeakuorista juurileipää. Jotta leipä saa sille sopivaa paahteista rapeutta, tulisi leivässä olla ilmavuutta ja juuri ranskaleivän tyyppinen rakenne on siihen optimaalinen. Kaupan vaihtoehdoista Sinuhen ranskanleipä oli tällä kertaa käytössä ja se toimi aivan loistavasti. viimeistelyyn tarvitset tietenkin sormisuolaa korostamaan hyvää suutuntumaa, mutta myös vastaruohittua mustapippuria sekä aitoa oliiviöljyä.

[left]

Avokado-ranskanleipä (avocado toast)

2 viipaletta ranskanleipää
1 avocado
2-3 rkl aitoa oliiviöljyä
sormisuolaa, vastarouhittua mustapippuria

Paahda raskanleipäviipaleita molemmin puolin tilkassa oliiviöljyä. Halkaise ja poista kivi avokadosta. Koverra avokadon liha varovasti työlaudalle ja viipaloi ohuelti. Ota pannulta paahtuneet leipäviipaleet ja tuo lähemmäksi viipaloitua avocadoa. Varovasti nosta viipaloitu avokado veistä apuna käytten leivälle ja levitä hiukan. Lorauta päälle vielä hiukan oliiviöljyä ja viimeistele sormisuolalla sekä vasta rouhitulla mustapippurilla.

Parhaimmillaan makunautinto on, kun leipä on vielä hiukan lämmintä ja siihen kontrastiin uppoutuu viileä avokado, joten nauti tämä avokado-ranskaleipä mahdollisimman pian.

[/left]

[right]

avokadoleipä

[/right]

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?