Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Arki-curryn kulmakivet

lidl curry - valmiskastike
Mistä on hyvä curry tehty?

Curry voi tarkoittaa joko maustesekoitusta tai kastiketta, joka on valmistettu sille ominaisella maustesekoituksella. Curryyn tarvitset siis kuivamaustesekoitusta tai vaihtoehtoisesti purkeissa myytäviä currytahnoja. Yleensä kannattaa paistaa curry aina ensin, jotta sen maku tulee kunnolla esille ja jatkaa sitten kokkailua tuttuun tapaan. Perinteisen reseptin voi lyhyesti tiivistää: kuullota ensin sipulit, lisää mauste ja sitten vasta proteiini. Lisää neste ja anna kiehua hiljalleen kokoon ja tarjoile.

PS. Tämän purkin teksti on todella hämmentävä: Tikka Masala tarkoittaa mietoa sekoitusta suorana käännöksenä ja alla lukee erikseen curry-kastike. Miksei purkissa lue vain mieto curry, se tarkoittaisi käytännössä samaa? 😀
Mausteisen ruuan seurassa tarjoan yleensä joko raita- tai tsatsiki-kastiketta. Miksi? Jogurtin rasvaisuus ja samalla raikkaus auttaa avaamaan mausteisen ruuan elementtejä. Toki voit tarjota currysi seurassa mitä tahansa muutakin neutraalin makuista kastiketta, mutta siinä olisi hyvä olla rasvoja, jotta mausteisen ruuan maku pehmenee.
curryn voi lisämaustee yrteillä tai kookosmaidolla
Jotain vihreää kaipaa ruoka kuin ruoka ja curryn kohdalla korianteri sopii erinomaisesti. Yhtälailla persilja ja basilikakin kävisi. Itseasiassa Thaimaassa basilika taitaa olla huomattavasti yleisempää curryssa kuin korianteri. Kotoisassa Suomessa voit väriksi iskeä vaikka pakasteherneitä, mutta panosta siihen, että kastikkeessasi on tarpeeksi makua.
kasvisruoka käyttäen curryä
Kana on tyypillinen proteiini curry-ateriassa, mutta myös tofu ja kikerneet toimivat curryssa hyvin. Mausteiksi keskivahvaa currya. Minulle kuvassa oleva määrä riittää kahdelle päivälle. Riisin sijaan perunat, nuudelit tai vaikka ateriaviljat käyvät hyvin lisäkkeiksi. Itseasiassa, olenkin ihmetellyt miksei suomessa osata paremmin hyödyntää ateriaviljoja eli kokonaisia jyviä. Ovathan ne ravitsevia ja jos jotain, niin ekologisia.
curryn säilyvyys on todella hyvä, noin viikko
Tässä samaa currya seuravana päivänä. Edellisen päivän riisi sopii hyvin paistettavaksi ja silloin joukkoon voi iskeä vaikka seesamin siemeniä ja yrttejä, kuten kuvassa näkyy. Jos pohdit säilyvyyttä niin erityisesti curryt säilyvät mielettömän hyvin. Riisin kohdalla kannattaa olla kriittisempi ja vaikka keittää pienempi määrä kerralla.
papucurry edullista ja ekologista
Vinkki! Papucurry on nimenomaan niille, jotka kaipaavat kasvisruokaa, jossa on proteiineja. Pensaspavut pakasteena ovat niin edullisia, että niitä voisi syödä enemmänkin ja tähän sopii hyvin hiukan vahvempikin curry. Kun kokonaisuuteen yhdistetään korianteri-raita-kastiketa runsaalla valkosipulilla, on elämys taattu.
Mikä on sinun suosikkityylisi curryssa? Kerrohan se kommenttikentässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?