Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Addis Kitchen | Etiopian aatelisia makuja

Addis

Aitoa ja laadukasta afrikkalaista ruokaa on harvassa Helsingin ravintolassa saatavilla. Ainakin itselleni afrikkalainen ruoka on moniin muihin etnisiin keittiöihin verrattuna vieras. Hiljattain kuitenkin teff-jauho innoitti tekemään etiopilaisesta keittiöstä tuttua injeraa, mikä taas innoitti tutustumaan etiopialaiseen ruokaan tarkemmin. Ilokseni sainkin maistella uudehkon, Sturenkadulla sijaitsevan Addis ravintolan ruokatarjontaa.

Addis Ethiopian Kitchen
Sijainti: Sturenkatu 28, Helsinki
Hinta: annokset 14,90 – 18,90 €, lounas 10,90-11,90 €

Addis

Etiopialainen keittiö perustuu vahvasti injeralle, joka on teff-jauhoista valmistettu lettumainen ja hapan leipä. Ateria koostuu erilaisista muhennoksista ja lisukkeista, jotka perinteisesti tarjoillaan laakealla astialla injera-leivän päällä. Etiopialainen ruoka kuuluu syödä käsin ja injera toimii ikäänkuin aterimena, jolla lisukkeita kaapaistaan injeran kanssa suupalaksi. Etiopialainen ruoka tarjoillaan yleensä niin, että koko pöytäseurue jakaa saman aterian yhdessä.

Näin ateriat toimivat myös Addisessa, jossa pöytään tuodaan yksi iso astia injeralla ja lisukkeilla. Addiksen listalta löytyy kolme vaihtoehtoa, vegaaninen annos, liha-annos tai niiden yhdistelmä. Annoksia voi myös miksata omien mieltymysten mukaan. Lounaalla on tarjolla joko vegaaninen tai liharuoka.

Addiksessa injera valmistetaan ohrasta ja vehnästä. Ravintolasta saa myös perinteistä, gluteenitonta teff-jauhoista valmistettua injeraa, mutta sen valmistaminen talossa ei Suomesta saatavan teff-jauhon laadun vuoksi ole ollut mahdollista. Teff-jauhoista valmistettu injera maku muistuttaa hämmästyttävän paljon hapanleipää.

Olin kuullut Addiksesta kehuja, joten odotukseni ravintolan suhteen olivat melko korkealla. Enkä onneksi joutunut pettymään. Söin vegaanisen annoksen, joka sisälsi teff-injeran päällä hyvin perinteisiä etiopialaisia kasvislisukkeita, kuten kurkumaista hernepureeta tai berbere-mausteella maustettua linssimuhennosta. Tämä ruoka ei todellakaan ole tylsää tai mautonta! Mausteita oli käytetty lisukkeissa rohkeasti mutta taiten. Annos oli ehdottomasti yksi parhaista vegaanisista aterioista, joita olen syönyt. Jos yhtään tykkäät chilin potkusta, kannattaa kokeilla myös talossa valmistettua pöytämaustetta, jossa on monta erilaista chiliä.

Addis

Addis

Injera-leivän lisäksi toinen tärkeä osa etiopialaista ruokakulttuuria on kahvi. Kahvin alkuperä on jäljitetty Etiopiaan, josta se levisi Eurooppaan ja muualle maailmaan. Etiopiassa kahvia ei kuitenkaan juoda kuten meillä, kiireessä huitaisten ennen töihin lähtöä. Etiopiassa on olemassa oma kahviseremonia, joka kestää jopa kolme tuntia.

Addiksessa kahvia ei tarvitse sentään odotella tunteja, mutta etiopialaista kahvia kannattaa silti maistaa aterian päätteeksi. Kahvin maku on paljon intensiivisempi mutta silti pehmeämpi, kuin tutussa suodatinkahvissa.

Kehitettävää

Ravintolan listalla ei ole vielä jälkiruokaa, mutta se on kuulemma työn alla.
Afrikkalainen olut voisi olla myös mielenkiintoinen lisä juomalistalle.

Kehuttavaa

Todella virittyneet maut, aidon makuista ruokaa.
Etiopilainen kahvi maistui kuninkaallisen hyvälle, suomalainen suodatinkahvi tuntuu vitsiltä sen rinnalla.
En ole käynyt toisessa etnisessä ravintolossa jossa olisi ollut yhtä siistiä.
Tässä ravintolassa saa ystävällistä ja huomioivaa palvelua myös suomeksi.

Addis

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?