Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

6 vinkkiä grillaamiseen | Grilliburgeri

Yksinkertaisuus on grillauspuuhissa valttia. Varsinkin, jos on tarkoitus grillata maastossa tai retkipöydän vieressä. Kokosin pienen listan grillausvinkkejä, joilla itse ainakin onnistun:

  1. Suunnittele grillattava ruokasi. On todella hankalaa kantaa mukanasi 20 eri kippoa ja kuppia. Syötävä ruokatuote pitäisi valmistua helposti grillissä ja lisäkkeiden pitäisi kestää pientä lämpenemistä, kun olosuhteet voivat muuttua. Käsin syötävät hampurilaiset, makkarat, hodarit ovat mitä ideaalimpeja grilliruokia, niin ylimääräisiä aterimia ei tarvita.
  2. Tee kauppalista ja varmista että kaikkea on. Ei ole vain yksi tai kaksi kertaa kun sytytysneste tai hiilet puuttuu. Tietysti olisi kiva myös juoda jotain, eikö?
  3. Hiiligrillissä pitää olla ensin hyvä hiillos ennen kuin lähdetään asiaan. Eli sytytyspaloilla tai sytytysnesteellä ensin liekki ja sitten odotellaan, kunnes grilli on kauttaaltaan lämmin, jotta grillaat hiilloksella etkä noella ja liekillä.
  4. Grilliin laitetaan sen verran kerrallaan kun tarve eikä ylimääräistä (ellei sitten grillattava tuote vie tovin). Muuten käy niin, että santsikierroksella on jäljellä vain ylikypsää tai palanutta tavaraa.
  5. Varmista että grillaat sellaisia tuotteita, jotka ovat siihen sopivia. Esimerkiksi pienellä pöytägrillillä ei parane naudanrintaa tai karitsanpotkaa laittaa ellei sinulla ole käytössä pata ja aikaa useita tunteja.
  6. Kärsivällisyys on valttia. juuri pienet tekijät kuten kunnon hiillos, maltillinen paistaminen ja lihan kunnollinen vetäytyminen antavat mahdollisimman hyvän lopputuloksen.

hampurilainen3

Tällä kertaa grillailin ihan perinteisiä burgereita. Laadukkaista raaka-aineista huolellisesti valmistettu burgeri ei tarvitse kummempia kikkailuja, yksinkertaiset täytteet ovat usein parhaita. Tein hyvin perinteisen kastikkeen burgerin väliin sinapilla, ketsupilla ja suolakurkulla. Jäävuorisalaattisuikale sai toimia kaiken kattavana täytteenä.

Hain Stockkalta naudan jauhelihaa, josta muotoilin pihvit ja maustoin hyvissä ajoin ennen grillausta. Pågenin briossi hampurilaissämpylät saivat tällä kertaa kelvata burgerien kuoriksi. Jos olet toimelias ja aikaa riittää, hampparikuoret voi tehdä itse.

hampurilainen1

Grilliburgeri

Burgerin soosi
2rkl sinappia
2rkl ketsuppia
1keltuainen
2dl öljyä
1dl suolakurkkukuutioita
suolaa

Sekoita jatkuvasti vispaten ketsuppi, sinappi ja kananmunan keltuainen ja lisää ohuena nauhana öljy. Kun emulsio on valmis ja seos paksua, lisää sekaan suolakurkkukuutiot ja suola ja maistele. Itse pidän todella tulisesta soosista, joten tähän kastikkeeseen eksyi hyvä loraus myös srirachaa.

Tsekkaa myös instavideo soosin valmistuksesta.

hampurilainen5

Burgeripihvit
600g naudan jauhelihaa
savupaprikajauhetta
mausteita, esim. chilijauhetta, suolaa, kuivattua rosmariinia, ripaus sokeria, mustapippuria myllystä
hiukan timjamia tai muita yrttejä

Tee jauhelihasta 4 pihviä ja levittele pintaan kuivamausteita ja yrttejä oman makusi mukaan. Muista maustaa pihvit molemmin puolin ja jätä grillin viereen maustumaan ja temperoitumaan.

Grillasin näitä reilu 150g pihvejä noin 3-4 minuuttia per puoli, jolloin ne ovat sisältä vielä meheviä ja hiukan punertavia. Jos jauhelihapihvi on liian raaka, ei sekään ole hyvä.

hampurilainen8

Grillasin myös chilejä aivan semmoisenaan ja tulipa hyvää. Chilit saivat paistua samalla kuin pihvitkin, ja sen jälkeen niistä lähti kuori nätisti irti. Miedon grillatun chilin voi sujauttaa hampurilaisen väliin.

Lisäsin hampparikuoret grilliin viimeisten parin minuutin kohdalla ja aivan reunaan, jotta ne eivät pala. Jäävuorisalaatti suikale tuli sellaisenaan hampparin väliin ja se toimi tässä oikein hyvin. Omasta mielestäni  hampurilaiseen tulee paras maku silloin, kun salaatti sotketaan kastikkeen kanssa, jolloin se hiukan pehmenee hampparin välissä.

Tämä grillaussessio meni aika vaivatta ja pienellä sotkulla, kun olimme valinneet näin yksinkertaiset ratkaisut. Hyödynnän pakkausmateriaalia varsinkin kun grillaan ulkona, niin ei tarvitse erikseen kippoja ja kuppeja mukaan.

hampurilainen6

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?