Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Vegaaninen BLT klubari

Suomalaisten ravintoloiden listoilta näyttää lähes kokonaan kadonneen vanha kunnon klubileipä eli klubari. Eihän se perinteisessä muodossaan mikään järin gastronominen elämys kyllä olekaan. Tyypillisimmin olen nähnyt klubileivät valmistettavan kolmioleipään burgerin täytteillä ja kylkeen ranskanperunat. Mutta kuka sanoo, että klubarin pitäisi olla tylsän makuinen?

Otin haasteekseni valmistaa supermaukkaan klubileivän rapeilla leivillä ja vegaanisilla täytteillä. Täytteet jäljittelevät toisen klassikkoleivän, BLT:n henkeä.

BLT vegaanisesti

BLT:stä jäi tosin jäljelle ainoastaan tomato, sillä lettuce vaihtui rakenteen vuoksi lehtikaaliin ja bacon luonnollisestikin vegaanisuuden vuoksi rapeaan tofuun. Lisäksi laitoin makua tuomaan marinoitua sipulia ja vegaanista majoneesia.

Vegaanisen majoneesin rooli on tässä reseptissä ratkaiseva, koska kuiva leipä on yhtä surullinen juttu kuin ei olisi leipää ollenkaan. Jotta voidaan rikkoa stereotypioita, täytyy maut olla majoneesissa kohdallaan ja siksi tein astetta tulisemman kombon; Poppamiehen Majonen, vähän ketsuppia ja chilikastikkeita. Yksinkertaisuus tässä tapauksessa toimii, sillä chilikastikkeista löytyy kaikki muuten uupuva maku. Olen havainnut että useamman chilin käyttö sekaisin ruuassa tekee tulisuudesta pehmeämmän ja pyöreämmän, jolloin lopputuloskin on maistuvampi. Joidenkin chililaatujen saaminen tuoreeltaan voi Suomessa olla ihan mahdotonta, mutta juuri tässä yhteydessä Poppamiehen chilikastikkeiden laatu nousee esille, niissä on kuitenkin ihan oikeaa tavaraa ja paljon.

Jotta tofuun saadaan rakennetta, täytyy se paistaa kunnolla. Perinteinen temppu toimii, eli kuivaa tofun pinta ennen paistoa, niin lopputulos on paljon parempi.

Vegaaninen BLT klubileipä

Tarvitset:
2 isoa paahtoleipää
1/2 pkt maustamatonta tofua (esim Jalotofu*)
1 pieni tomaatti
1 lehtikaalin lehti
1 pieni sipuli
1rkl etikkaa
1rkl sokeria

1/2prk Majonen*
3rkl ketsuppia
1rkl Poppamies Habaneroa*
1rkl Poppamies Jalosavua*
1 tippa Poppamies Scorpiota*

Valmista näin:
Tee ensin kastike; yhdistä pienessä kupissa kaikki kastikkeen ainekset ja sekoita. Nosta kastike kylmään odottamaan.

Leikkaa tofu ensin kerran puoliksi ja toisen kerran puoliksi, jotta sinulla neljä ohutta tofulevyä. Laita tofu kuivumaan keittiöpyyhkeen päälle hetkeksi. Leikkaa sillä välin sipuli ja tomaatti ohuiksi suikaleiksi. Laita sipuli kuppiin ja lisää päälle etikka sekä sokeri.

Laita pannu kuumenemaan ja siihen tilkka öljyä, nosta sitten kuivatut tofut pannulle paistumaan. Paista tofua keskikuumalla niin kauan että, pinnassa on selkeästi väriä ja käännä vasta sitten. Toiselle pannulle voit samaan aikaan laittaa paahtumaan leivät.

Tofun paistosta löytyy video instastani, käy katsomassa! Samoin kastikkeen teosta löytyy video instastani.

Kun kaikki on valmista, kokoa leivät kerroksittain haluamallasi tavalla. Jotta leivät pysyvät pystyssä, voit laittaa tikut reunoista läpi ja leikata halki kolmioksi. Tarjoile leivät esim. nachojen ja lopun vegemajoneesin kera.

 

*Tuotteet saatu blogin kautta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?