Nykyään tuntuu olevan harvinaista saada käsityönä tehtyjä perinneherkkuja. Karjalanpiirakoita leipoessani mieleen tuli, etteivät myöskään jouluklassikko tähtitortut ole koviinkaan usein käsityötä (valmistaikina ja valmis luumuhillo).
Tuumasta toimeen siis. Voitaikina tuloilleen ja luumuhillon keittoon, eikai se sen hankalempaa ole, mutta kyllä pientä haastetta löytyi. Luumuhillon tekeminen ei ole haasteellista niinkään, mutta siitä paistonkestävän vastineen luominen kylläkin. Kaapista löytyi kuivattuja luumuja ja niistä oli tarkoitus saada hillo aikaiseksi.
Mistä tähtitortut/joulutortut tulevatkaan? Nimi tähtitorttu viittaa luonnollisesti muotoon, mutta historiallisesti sen juuret eivät ole Suomea kauempana, koska näitä kyseisiä leivonnaisia ei juurikaan tarjota muualla kuin Suomessa. Ruotsissa tähtitorttujen mainetta on heikentänyt se, että torttu näyttää lievästi hakaristiltä.
Voitaikinan perusohje
300g vehnäjauhoja
300g voita
1-1,5dl vettä
Vaivaa 100g kylmää voita jauhoihin ja lisää sen verran vettä, että taikina on yhtenäistä. Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Asettele toiselle puoliskolle ohuelti leikattuna loput voista ja käännä toinen puoli taikinasta päälle. Kaulitse varoen ja taita kasaan muutaman kerran. Nosta kylmään noin tunniksi tai pariksi, kunnes taikina on vähän kovettunut. Halutessasi voit kaulita ja kääntää taikinan toisenkin kerran ensimmäisen jäähdytyksen jälkeen ja laittaa uudestaan jääkaappiin.
Kuivatuista luumuista hillo
100g kuivattuja luumuja
1dl vettä
3-4rkl sokeria
Liota luumuja vedessä tunnin ajan. Lisää luumujen ja liotusveden sekaan sokeri ja keitä kattilassa paksuhkoksi. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi, lisää nestettä mikäli liian paksua ja nosta kylmään jähmettymään tai pidempää säilömistä varten purkita puhtaaseen lasipurkkiin kuumana lisäämättä mitään.
Taikina ja hillo ovat näin valmiita. Tähtitorttujen kasaaminen taitaa olla kaikille tuttua, mutta kerrataan nyt kuitenkin:
Kaulitse taikina levyksi ja leikkaa neliöiksi. Tee neliöihin viillot jokaisesta kulmasta kohti keskiosaa. Nosta joka toinen liepake kulmista keskelle ja paina niin, että taikina pysyy tähden muodossa. Voitele kananmunalla ja annostele pieni nokare hilloa tähtitortun keskelle. Paista torttuja uunissa 200 asteessa noin 15-18 minuuttia, kunnes näyttää hyvältä.
Valmista tuli eikä aikaakaan kulunut leipomisessa hirveämmin, tosin ei tortuista tullut järin kauniitakaan.
Tällä ohjeella valmistuisi karkeasti 20 kpl, mutta säästin puolet taikinasta ja hillosta toiseen makeaan juttuun. Tein nimittäin kannellisen voitaikinapiirakan, jonka täytteenä riisipuuroa ja luumuhilloa. Kerron tästä vielä myöhemmin lisää, joten stay tuned!
Se onkin hassua kun nykyään joulutortut/tähtitortut tarkoittavat monille käytännössä sitä valmista pakastetaikinaa ja valmista luumuhilloa. On toki myönnettävä, että pakastetaikinassa on kätevästi lehtevä koostumus ja lehtitaikinat/torttutaikinat ovat sellaisenaan vegaanisia, kun taas kotona jos margariinista yrittää lehtevää torttutaikinaa, saa olla hieman taikuutta jo pelissä.
Päällisiä olen kuitenkin usein itsekin tehnyt. Aiemmin tein usein omenoista ja luumuista yhdessä hillon/soseen, jolloin sokeria ei tarvinnut lisätä ollenkaan omenan makeuden ansiosta. Viimevuonna puolestaan vuorossa oli omena-inkiväärihillo! Molemmat toimivat mainiosti torttujen päällä.
Ehdottomasti samaa mieltä, harva tekee taikinaa saatikka hilloa itse. Ajattelin tätä ohjetta kirjoittaessa että oikeasti haluan antaa perus ohjeen jolla onnistuu. Mielessä kävi alkuun että olisi ollut gluteeniton ja ilman lisättyä sokeria mutta se ei taas palvele isoa kansaa 😀 Omena inkivääri hillo kuulostaa hirveen hyvältä, Haluaisin kokeilla jotain tomaatti tai chilihilloa tähtitortussa jolloin se olisi jo ihan eri svääreissä 🙂
Se voisi olla ehkä alkuruokajuttu, sen seuraksi joku fressi salaatti.
Tomaatti/chilihillo kuulostaa kyl tosi loistavalta idealta! Tällanen pahoilaisenhillo tyyppinen vois toimii hyvin jossa olis se oma pieni aavistus makeuttakin. Voin jo kuvitella syöväni tuollaisen annoksena esim. rapsakoiden itujen kanssa tarjoiltuna!
Oon aikoinaan tehny voitaikinaa täysjyvävehnäjauhoista ja nekin toimi yllättävän hyvin siinä! Vähän edes sitä terveellisyyttä kuitujen kautta.
Terveellisyys ja voitaikina on haaste yhdistää 😀 kokeilin joskus tehdä voi taikinaa käyttämällä osan jauhojen sijasta täysjyväjauhoja mutta lopputulos ei ole yhtä lehtevä -> jos tekee piirakkaa niin silloin voisi ehdottomastin käyttää 50/50 täysjyväjauhoja 🙂