Yhtenä päivänä ruokakaupassa silmäni osuivat filotaikinaan. Näin yleensäkin saan inspiraation ruoanlaittoon – minulla on käytettävissä jokin raaka-aine ja mietin, mitä hyvää siitä saisi tehtyä. Filotaikinasta ehkä jopa vähän innostuin, pyöräytin piirakkaa, baklavaa ja struudelia.

Yleensä leivon taikinat itse, mutta filotaikina on niin työlästä, että säästän hermoja ja ostan sen valmiina. Valmiin filotaikinan löysin siis Kaisaniemen Haulerista. Struudeliin ei todellisuudessa tule filotaikinaa, vaan hyvin ohueksi venytettyä struudelitaikinaa – ja sen valmistaminen itse vasta vaikeaa onkin. Filotaikina sattuu olemaan niin lähellä struudelitaikinan rakennetta, että sitä käytetään struudelin leivonnassa väljäämättä paljon.

Struudeli on klassinen itävaltalainen leivos, jossa täyte voi olla makea tai suolainen. Omenastruudeli on kenties tutuin. Tein struudelista kuitenkin suklaisemman version, ilahduttamaan vaimoa. Ja, myönnettäköön, maistui se hyvin allekirjoittaneellekin!

struudeli resepti

struudeli resepti

Suklaisa struudeli resepti

Tarvitset:
5 filotaikinalevyä
2 päärynää
100g suklaata
1rkl kaakaojauhetta
2rkl ruokidesokeria
100g voita
1 kananmuna voiteluun

Valmista näin:
Sulata voi kattilassa ja nosta jäähtymään.

Valmista täyte. Kuori päärynät, leikkaa tulitikuiksi ja nosta kulhoon. Leikkaa suklaa ohuiksi siivuiksi ja lisää päärynöiden joukkoon. Lisää kulhoon vielä ruokokidesokeri ja kaakaojauhe ja sekoita hyvin.

Levitä filotaikina pöydälle, voitele se sulatetulla voilla ja laita päälle seuraava kerros filotaikinaa. Toista tämä kunnes kaikki 5 kerrosta filotaikinaa on pinottu. Levitä täyte taikinalevyn keskelle jonoksi ja voitele reunat vielä voilla. Rullaa taikina struudeliksi ja nosta uunipellille. Voitele struudeli pinnasta kananmunalla ja paista 180 asteessa noin 35-40 minuuttia.

Anna struudelin jäähtyä täysin ennen tarjoilua. Tarjoile struudelia esimerkiksi kotitekoisen vaniljakastikkeen kera.

struudeli resepti struudeli resepti

Share:

Vastaa


Looking for Something?