Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Salaateista

Erilaisia salaatteja tulee tehtyä ympäri vuoden, joko lisukkeeksi tai pääruoaksi. Raaka-aineita vaihtelen sesongin, saatavuuden ja fiiliksen mukaan. Talvella salaateista löytyy useammin lämpimiä juureksia, säilöttyjä herkkuja tai eksoottisia hedelmiä. Kesää kohden mennessä salaattikulho täyttyy uuden kauden kasviksista sellaisenaan rapeina ja rouskuvina tai kevyesti marinoituina.

Salaatilla on vähän tylsä maine – aina vain sitä kurkkua, tomaattia ja jäävuorisalaattia. Onneksi näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Periaattessahan salaatin voi koostaa ihan mistä tahansa kasviksista ja salaatista voi tehdä juuri niin maukkaan ja täyttävän, kuin vain haluaa. Mielikuvitus on vain rajana! Tässäpä pari salaattia tämän hetken suosikkiraaka-aineistani:

arkiruokaa_21042016_3
Ruokaisa linssisalaatti

Jos teen salaattia pääruoaksi, yritän koostaa siitä mahdollisimman ravitsevan ja täyttävän niin, ettei heti kohta ole taas nälkä. Yllä olevan kuvan salaattiin ruokaisuutta tuovat linssit ja paahdettu lanttu. Paahdetusta lantusta tulee todella makea, suorastaan imelä, joten sen kanssa voi hyvin käyttää kirpeämpiäkin raaka-aineita, kuten tässä tapauksessa retiisiä, tilliä ja fenkolinlehtiä.

Salaatissa on lisäksi kukkakaalia pienenä muruna, tomaattia ja seesaminsiemeniä sekä kastikkeena balsamicoa ja kylmäpuristettua rypsiöljyä.

arkiruokaa_21042016_4
Kirpeä vihersalaatti

Tämä vihreä salaatti sopii puolestaan loistavasti lisäkkeeksi esimerkiksi kalalle tai kanalle. Salaatti pitää sisällään parsaa, romanescoa, kesäkurpitsaa, tilliä ja omenaa. Pieni ryöppäys voi olla paikallaan romanescon ja parsan kohdalla, mutta muuten kaikki ainekset voi vain naputtaa pieneksi ja maustaa kevyesti suolalla, pippurilla ja sitruunan mehulla.

En mielelläni käytä kauppojen valmiita salaattikastikkeita, ne kun harvemmin lisäävät salaattien terveellisyyttä. Sen sijaan teen kastikkeet itse, ja kuten näistä kuvien salaateista saattaa huomata, ei itsetehtyjen salaattikastikkeiden tarvitse olla kovinkaan monimutkaisia. Sitruunan mehulla, öljyllä ja suolalla pääsee jo pitkälle.

Tällaista tällä kertaa, mukavaa sunnuntaita!

2 vastausta

 1. Suurkiitokset blogistasi ja etenkin näistä monista salaatti- ja aamupalaresepteistä! Olen huono tekemään oikeasti maistuvia salaatteja ja usein blogeista löytyy todella heikosti niihin reseptejä. Nämä vaikuttavat ihan ravintolatasoisilta, ensi viikon joka päivälle on nyt lounaaksi valittu salaatti blogistasi ja kerrankin en malta odottaa pääseväni syömään salaattia 🙂

  1. Kiitos Elina,
   Mielestäni aika usein kompastutaan samoihin salaatti yhdistelmiin, mutta yritän keksiä vähän jotain rohkeampaa.
   Kuitenkin suomessa on aika erilaatuisia useimmat vihannekset ja hedelmät joten siksi yritän esimerkiksi omenaa
   lisätä useampaan salaattiin joka on täällä suomessa aika kohtuullisen hintainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?