Muutaman kerran on tullut pullavanukasta maisteltua ja aina hyvää se on ollut. Nyt oli vaihteeksi briossia päässyt kuivumaan, niin pitihän siitä tehdä jotain. Ensin kävi mielessä köyhät ritarit, mutta niitä tuli syötyä jokunen viikko sitten.

Mistä pullavanukas tulee alkujaan? Siihen en löytänyt mitään järkevää vastausta, mutta selvää on, että pullavanukasta tarjotaan hiukan eri muodoissa ympäri maailmaa. Kuitenkin leipää on syöty kautta aikojen ja johonkin ne kannat on täytynyt hyödyntää, varsinkin aikoina, jolloin ruokaa ei ole ollut tolkuttomasti tarjolla.

pullavanukas2

Pullavanukas

Tarvitset:
400g vaaleaa leipää
4dl maitoa
2 kananmunaa
1tl vanilijasokeria

Valmista näin:
Sekoita kananmunat, vaniljasokeri ja maito. Kuutioi leipä, levitä vuokaan, kaada päälle maitoseos.

Paista uunissa 175 asteessa n. 25-30 minuuttia. Vanukas on valmis, kun pinta on rapea ja pohja on yhtenäinen vanukas.

Tarjoilin tämän pullavanukkaan karviaishillon kera, jonka olin jo aiemmin tehnyt.

pullavanukas3

Jälkiruoka kaikkiin vuodenaikoihin

Pienen pohdinan jälkeen päädyin siihen, että pullavanukas on todella edullinen ja helposti muokattavissa oleva jälkiruoka. Kylmällä säällä pullavanukas maistuu kanelilta, kardemummalta ja tarjotaan kinuskin kera, kun taas kesällä näkisin sitä tarjottavan kermavaahdon ja mansikoiden kanssa.

Pullavanukas on mahdollista valmistaa gluteenittomana, yksinkertaisesti korvaamalla leipä gluteenittomaan. Vegaani voi käyttää kasvimaitoa ja jauhettua pellavan siementä päästäkseen samankaltaiseen lopputulokseen. Aikuisempaan makuun pullavanukkaan voi tarjota kermaliköörin kera eikä rommipottikaan ole huono lisäke. Kerroksittain koottu pullavanukas jossa on kermavaahtoa ja marjoja voisi mennä vaikka hääkakusta.

pullavanukas4

Vastaa


Looking for Something?