Piparkakut ovat Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tuttu joulunajan herkku. Mutta tiesitkö, että piparkakkujen juuret ulottuvat Egyptin faaraoiden ajalle saakka, ja että piparkakkujen erilaisia variaatioita löytyy ympäri maailmaa? Erimuotoisiin pipareihin liittyi myös vahvasti uskomuksia symboliikasta, esimerkiksi Pohjoismaissa possun muotoisen piparkakun uskottiin tuovan vaurautta (olisipa se totta).
Erilaisia piparkakkureseptejä on runsaasti ja ne vaihtelevat maakohtaisesti. Esimerkiksi englantilaiset piparkakut ovat usein vaaleita ja pehmeitä verrattuna suomalaisiin ohuisiin ja rapeisiin. Maustaminenkin vaihtelee, saksalaisissa piparkakuissa (lebkuchen) on vaihtelevasti käytetty hunajaa, muskottipähkinää, kaakaota ja vaniljaakin.
Lueskelin vanhoja suomalaisia keittokirjoja, ja erilaisia piparkakkuohjeita löytyi useita. Esimerkiksi Keittotaito-kirjassa Presidentinrouvan piparkakuiksi kutsuttuihin pipareihin tulee pieneksi leikattuja manteleita ja kermaa (s. 450, Keittotaito, 1932). Heurlinin piparkakkuihin sen sijaan tulee kardemummajauhetta ja appelsiininkuorta ja ne paistetaan haaleassa uunissa (s. 211, Uusi keitto kirja, 1947). Nykypäivänä perinteisinä tunnettujen jouluisten piparkakkujen reseptejä on netti pullollaan, mielestäni esimerkiksi tämä Kotikokin ohje on oikein toimiva. Jos on uskallusta ja uteliaisuutta, voi vanhoista ohjeista keksiä piristystä perinteisiin piparkakkuihin.
Päädyin lopulta yhdistämään parin eri reseptin ainesosamääriä omaan makuuni sopivaksi, mistä syntyi tämä perinteisten piparkakkujen ohje.
Aidot piparit
n. 3-4 pellillistä
100g siirappia (n. 1dl)
120g sokeria (1,5dl)
120g voita
8g jauhettua kanelia (1,5tl)
5g jauhettua neilikkaa (1tl)
5g jauhettua inkivääriä (1tl)
1 kananmuna
8g soodaa (1,5tl)
350g vehnäjauhoja (reilu 5dl)
Kiehauta kattilassa sokeri, siirappi, voi, neilikka, inkivääri ja kaneli ja sekoita yhtenäiseksi. Anna jäähtyä.
Lisää jäähtyneeseen massaan vehnäjauho, sooda ja kananmuna. Sekoita taikinaksi ja nosta kylmään kovettumaan (mielellään yön yli).
Nosta kovettunut taikina kylmästä ja kaulitse ohueksi. Leikkaa muotilla haluamasi muotoisia keksejä ja paista 200 asteessa noin 6-10 minuuttia, kunnes pipareissa on hyvä väri.
Anna pipareiden jäähtyä, jolloin ne kovettuvat rapeiksi, suoraan uunista otetut piparit voivat olla vähän vielä pehmeitä.
Perinteisiä piparkakkuja voi tuunata persoonallisemmiksi myös jälkikäteen. Mikset tekisikin vaihteeksi pipareista täytekeksejä? Pyöreät pikkupiparit sopivat tähän todella hyvin ja pehmeä tuorejuuston ja maapähkinän yhdistelmä toimii piparin makujen kanssa hyvin.
Maapähkinä-tuorejuustotäyte
100g tuorejuustoa
50g maapähkinävoita (makeuttamatonta)
50g hunajaa
ripaus suolaa ja vaniljaa
Yhdistä kaikki reseptin aineet ja sekoita huolellisesti tasaiseksi. Laita pieni nokare täytettä piparin selkäpuolelle ja nosta toinen pipari kanneksi.
There you have it!
Piparkakkutaikinan tekeminen itse on oikeastaan todella helppoa ja yksinkertaista. Toki taikinan kovettaminen vie oman aikansa, mutta toisaalta itsetehtyä taikinaa voi varioida valmistaikinaa enemmän mielensä mukaan. Muutenhan piparkakuissa ei oikein voi mennä metsään, ellei sitten päästä niitä palamaan uunissa (kokemusta on)!