Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Maalahden Limppu ja kotijuusto

Vaikka leivon paljon leipää itse, on joitain kaupan ja leipomoiden leipiä, joista todella myös tykkään. Pehmeiden briossien lisäksi voimakkaamman makuiset saaristolaisleivät ja limput kuuluvat suosikkeihini. Makeahkon hapan Maalahden Limppu on yksi niistä.

Maalahden Limpulla on pitkä historia. Sitä on leivottu jo vuodesta 1906 ja sitä myytiin tuolloin torilla ja toimitettiin polkupyörällä. Vaikka menetelmät ovat muuttuneet modernimmiksi, on resepti säilynyt täysin samana, ilman säilöntä- ja lisäaineita. Säilöntäaineettomuudesta huolimatta leipä säilyy hyvänä pitkään.  Ruisjuureen leivottu limppu on lisäksi maidoton.

Halusin tehdä Maalahden Limpulle yhtä nostalgisen lisäkkeen, kuin se itse on. Ensimmäisenä kävi mielessä sillit, mutta kala-allergikolle se olisi ollut vähän kurjaa – enhän halunnut jättää leipää ja lisukkeita muihin suihin. Sen sijaan päädyin tekemään maailman yksinkertaisimman kotijuuston.

Maalahden Limppu

Helppo kotijuustoresepti

Tarvitset:
1l täysmaitoa tai piimää
2-3rkl etikkaa tai sitruunanmehua
suolaa, oliiviöljyä

Valmista näin:
Kuumenna maito kattilassa kunnes se höyryää. Lisää joukkoon etikka, sekoita ja nosta lämmöltä. Odota muutama minuutti ja sekoita uudestaan, jolloin maidon rakenne leikkaa.

Kaada maito juustokankaaseen tai harsoon ja purista kevyesti nestettä pois. Laita juustokangas syvään astiaan ja laita paino päälle muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli. Tällöin massa tiivistyy kotijuustoksi.

Revi tarjoillessa kotijuustosta paloja, ripottele suolaa ja oliiviöljyä päälle ja raasta hiukan sitruunan kuorta. Kombinaatio toimii hyvin makeahkon Maalahden Limpun kanssa.

Jos kaipaat kotijuuston valmistuksesta tarkempia ohjeita, tsekkaa myös tekemäni instavideo.

kotijuustoresepti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?