Kurkuma on oikea superraaka-aine. Paitsi että sillä voi jo pienissä määrissä värjätä ruoka-annoksen (ja samalla koko keittiön) kauniin keltaiseksi, on sillä myös liuta terveysvaikutuksia. Kurkumalla on pitkät juuret Aasialaisessa lääkintäperinteessä ja sillä on todettu olevan tulehduksia laskevia, ruoansulatusta vilkastuttavia ja elimistöä puhdistavia ominaisuuksia – näin muutaman vain mainitakseni.

Ruoanlaitossa kurkumaa voi käyttää todella monipuolisesti melkein missä vain ruoassa. Jo pieni ripaus kurkumaa riittää tuomaan mausteisen aromin ja piristävän värin.

Kurkumamehu

Kurkumaan liittyy paljon lämpimiä muistoja. Kurkumaa, kanelia, kardemummaa, juustokuminaa, garam masalaa… Pannulta alkaa nousta oikein mausteinen tuoksu, hyvä että malttaa loppuun asti hauduttaa. Vastakeitetty riisi ja mausteinen curry nostavat hymyn korviin asti. Olen käyttänyt kurkumaa paljon jauhetussa muodossa tai tuoreeltaan juurena. Sain kuitenkin Ruohonjuuresta testiin pullon kylmäpuristettua kurkumamehua, joka oli itselleni aivan uusi tuttavuus.

Paksu ja voimakkaan makuinen kurkumamehu vaati mielestäni jotain Aasian henkeen sopivaa, mutta currya raikkaampaa. Lopputuloksena syntyi rapeita kasvisrullia, fenkolisalaattia ja kurkumapyrettä.

Kurkumamehu

kurpitsa-kurkuma-inkivääripyre

500g kuorittua, kuutioitua myskikurpitsaa
1rkl kurkumamehua*
3rkl inkiväärimehutiivistettä*
1rkl omenaviinietikkaa*
suolaa

1. Paahda kurpitsakuutioita uunissa 180 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
2. Laita kurpitsakuutiot tehosekoittimeen kaikkien muiden ainesten kanssa ja aja pyreeksi. Jos pyreestä meinaa tulla liian paksua, lisää enemmän nestettä.

Rapeat kasvisrullat

8 riisipaperilevyä tai kevätkäärylelevyä
1/2 kesäkurpitsa pieneksi kuutioituna
3rkl liotettua wakamelevää
1dl esikeitettyjä papuja
1tl misotahnaa
jauhettua tähtianista, suolaa

  1. Paista kesäkurpitsakuutioita kokoon pannulla. Lisää wakame ja pavut.
  2. Mausta seos misotahnalla ja ripauksella jauhettua tähtianista ja suolaa. Nosta hetkeksi jäähtymään.
  3. Kaada laakeaan astiaan kuumaa vettä ja liota siinä riisipapereita yksi kerrallaan. Täytä liotettu riisipaperit paistoksella ja rullaa tiukoiksi paketeiksi. Tai täytä suoraan kevätkäärylepaperiin (kevätkäärylepaperia ei tarvitse siis liottaa) ja rullaa.
  4. Kuumenna kattilassa öljyä kunnes se on noin 160 asteista.
  5. Laita rullat yksitellen paistumaan öljyyn. Öljy on tarpeeksi kuumaa jos se alkaa poreilemaan välittömästi, kun lasket rullat paistumaan.
  6. Nosta paistetut kasvisrullat paperille tai keittiöpyyhkeelle hetkeksi kuivumaan, jotta ylimääräinen rasva poistuu.

Jääfenkoli-kurkkusalaatti

1 pieni fenkoli
1/2 kurkku
vettä jossa jäätä
1rkl omenaviinietikkaa
1tl seesamöljyä
suolaa

  1. Leikkaa mandoliinilla (tai veitsellä) todella ohutta viipaletta kurkusta ja fenkolista suoraan jääveteen.
  2. Nosta juuri ennen tarjoilua jäisestä vedestä fenkolia ja kurkkua pieneen astiaan, jossa voit maustaa ne omenaviinietikalla, seesamöljyllä ja suolalla.

Annoksen kruunasi vielä ravintohiivahiutaleet*, joka antavat melkoisesti lisää rakennetta ja makua.

ruohonjuuri  kevätkääryle

*tuotteet saatu Ruohonjuuresta.

Vastaa


Looking for Something?