Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kotitekoinen leipä

Leipä tuo lämpimiä muistoja. Pehmeää, lämmintä… ja se tuoksu!

Leivän leipominen on on itselleni sellaista kokeellista harrastusta, jota teen kerran viikossa, tyypillisesti maanantaisin. Jo jonkin aikaa olen kokeillut erilaisia ohjeita, miten tehdä helppoa, hyvää leipää.

Perusleivän vakioreseptini muovautui (luonnollisesti) Larousse Gastronomiquen pohjalta.

kotitekoinen leipä

kotitekoinen leipä

Kotitekoinen perusleipä

400g lämmintä vettä
675g täysjyvävehnäjauhoja
15g hunajaa tai sokeria
30g öljyä tai voita
5g suolaa
1ps kuivahiivaa
(5g kuminan siemeniä, 5g aniksen siemeniä ja 5g seesamin siemeniä)

  1. Kaada kattilan pohjalle kättä lämpöisempi, noin 45 – 50 asteinen vesi ja lisää siihen hiiva, hunaja ja mausteet.
  2. Lisää sitten veden sekaan jauhot ja suola vähitellen ja aloita alustaminen.
  3. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia.
  4. Sulje sitten taikinan pinta lisäämällä rasva ja vaivaa vielä vähän.
  5. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  6. Kohota taikina ensin kaksinkertaiseksi liinan alla ja vaivaa sen jälkeen taikina haluttuun muotoon, joko pellille tai paahtoleipä vuokaan. Kohota sitten vielä kerran. (taikinan voi myös kohottaa muovipussissa joka öljytty)
  7. Paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Jos haluat leivälle rapean kuoren, laita uunin pohjalle pieni vesiastia, joka kosteuttaa leivän pintaa paiston aikana.

Voit antaa leivälle ulkonäköä tekemällä veitsellä siihen muutaman viillon tai ripottelemalla siemeniä taikinan pinnalle ennen paistoa.

Hiiva käyttää ravinnokseen sokeria, joten siksi hunaja tai sokeri kannattaa lisätä jo aivan alkumetreillä. Leivästä tulee todella pullavaa, kun sen leipoo maitoon ja käyttää taikinaan pari kananmunaa. Jos todella kaipaa pullaisaa ja suolaista briochia, niin silloin taikinaan tulee vielä maidon ja kananmunan lisäksi muutama sata grammaa voita.

leipä alkupala

leipä alkupala

Tällä kertaa leipä taipui alkuruoaksi hiukan paahdettuna ja sai päällisikseen itsetehdyn pateen, retiisiä, tilliä sekä suolakurkkuja.

Helppo patee

200g naudan paistileikkelettä
50g meetvurstia
100g voissa paistettua sipulia
100g cream fraichea

  1. Laita kaikki ainekset cutteriin ja aja rouheaksi tahnaksi.
  2. Tarkista maku ja mausta halutessa esimerkiksi sinapilla tai piparjuurella.

Itsetehdyn suolakurkun ohje löytyy tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?