Hiljattain maitotalot ovat heränneet kasvimaitobuumiin ja kasvimaitoja näyttäisi löytyvän nykyään melkein kaikilta brändeiltä, jotka ovat ennen hallinneet tavallisia maitohyllyjä. Tästä johtuen pohdin, olisiko kasvimaidon tai jopa -jogurtin tekeminen helppoa kotioloissa saatikka ravintolassa.

Tuttavani Sanna kertoi mielenkiintoisesta ohjeesta, jota ajattelin heti kokeilla. Kun kauraa liotetaan vedessä kaksi päivää, siivilöidään ja keitetään kokoon, syntyy lopputuloksesta hyytyessään jogurtin kaltainen rakenne. Tutkin hiukan, miten tämän ”jogurtin” hyytyminen tapahtuu ja ilmeni, että beetaglukaanin eli kauran sisältämän ravintokuidun ansiosta tuotos saa jogurtin kaltaisen rakenteen. Ensin olin tekemässä tätä reseptiä tavallisista kaurahiutaleista, mutta kauraleseessä on hitusen enemmän juuri beetaglukaania, joten käytinkin ennemmin sitä.

Jotta tätä tuotosta voitaisiin kutsua jollakin tavalla jogurtiksi, siinä pitää olla maitohappobakteeria, jolla maidostakin tehty jogurtti saa rakenteensa sekä happaman makunsa. Pitää vain muistaa, että maitohappobakteeri kuolee helposti liian kuumassa eli jogurtti saa olla maksimissaan 50 asteista, kun maitohappobakteerin lähde lisätään joukkoon. Myös suolaa täytyy hiukan lisätä, jottei kaurajogurtti maistuisi vain vedelle ja viljalle. Lopputulos sopii vegaanille ja, riippuen käytetyistä kauraleseistä, myös gluteenia kaihtavalle.

Kotitekoinen ”kaurajogurtti”

Tarvitset:
3 dl kauraleseitä
6 dl vettä
maitohappobakteerin lähde (esim herukanlehti tai hunaja)
suolaa

Valmista näin:
Yhdistä kaura ja vesi ja jätä seos huoneenlämpöön kahdeksi päiväksi.

Siivilöi seoksesta neste talteen ja keitä sitä hiljalleen kokoon (älä heitä leseitä siivilöinnin jälkeen pois, voit käyttää niitä myöhemmin). Kun seos alkaa hiukan paksuuntua, nosta lämmöltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Lisää joukkoon tässä vaiheessa maitohappobakteerin lähde, esim. yksi herukanlehti noin tunniksi tai noin ruokalusikallinen hunajaa. Voit myös tehdä kaurajogurtin ilman maitohappobakteerin lähdettä, mutta tällöin maku ei ole niin jogurtille ominainen hapan.

Purkita halutesssasi ja nosta kylmään muutamaksi päiväksi. Rakenteeltaan tämä kotitekoinen kaurajogurtti on lohkeavaa ja vähän hyytelömäistä.

Mitä sitten tapahtuu siivilöinnin jälkeen kaikelle liotetulle kauraleseelle? Jäljelle jäävää kauralesemössöä ei kannata heittää pois, niistä voi tehdä vaikka keksejä. Reseptistä kannattaa tosin jättää hiukan vähemmälle nesteen määrää, sillä liotetuissa leseissä on jo valmiiksi kosteutta.

kaurajogurtti

Vastaa


Looking for Something?