Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Kotitekoinen kaurajugurtti

Hiljattain maitotalot ovat heränneet kasvimaitobuumiin ja kasvimaitoja näyttäisi löytyvän nykyään melkein kaikilta brändeiltä, jotka ovat ennen hallinneet tavallisia maitohyllyjä. Tästä johtuen pohdin, olisiko kasvimaidon tai jopa -jogurtin tekeminen helppoa kotioloissa saatikka ravintolassa.

Tuttavani Sanna kertoi mielenkiintoisesta ohjeesta, jota ajattelin heti kokeilla. Kun kauraa liotetaan vedessä kaksi päivää, siivilöidään ja keitetään kokoon, syntyy lopputuloksesta hyytyessään jogurtin kaltainen rakenne. Tutkin hiukan, miten tämän ”jogurtin” hyytyminen tapahtuu ja ilmeni, että beetaglukaanin eli kauran sisältämän ravintokuidun ansiosta tuotos saa jogurtin kaltaisen rakenteen. Ensin olin tekemässä tätä reseptiä tavallisista kaurahiutaleista, mutta kauraleseessä on hitusen enemmän juuri beetaglukaania, joten käytinkin ennemmin sitä.

Jotta tätä tuotosta voitaisiin kutsua jollakin tavalla jogurtiksi, siinä pitää olla maitohappobakteeria, jolla maidostakin tehty jogurtti saa rakenteensa sekä happaman makunsa. Pitää vain muistaa, että maitohappobakteeri kuolee helposti liian kuumassa eli jogurtti saa olla maksimissaan 50 asteista, kun maitohappobakteerin lähde lisätään joukkoon. Myös suolaa täytyy hiukan lisätä, jottei kaurajogurtti maistuisi vain vedelle ja viljalle. Lopputulos sopii vegaanille ja, riippuen käytetyistä kauraleseistä, myös gluteenia kaihtavalle.

[left]

Kotitekoinen ”kaurajogurtti”

Tarvitset:
3 dl kauraleseitä
6 dl vettä
maitohappobakteerin lähde (esim herukanlehti tai hunaja)
suolaa

Valmista näin:
Yhdistä kaura ja vesi ja jätä seos huoneenlämpöön kahdeksi päiväksi.

Siivilöi seoksesta neste talteen ja keitä sitä hiljalleen kokoon (älä heitä leseitä siivilöinnin jälkeen pois, voit käyttää niitä myöhemmin). Kun seos alkaa hiukan paksuuntua, nosta lämmöltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Lisää joukkoon tässä vaiheessa maitohappobakteerin lähde, esim. yksi herukanlehti noin tunniksi tai noin ruokalusikallinen hunajaa. Voit myös tehdä kaurajogurtin ilman maitohappobakteerin lähdettä, mutta tällöin maku ei ole niin jogurtille ominainen hapan.

Purkita halutesssasi ja nosta kylmään muutamaksi päiväksi. Rakenteeltaan tämä kotitekoinen kaurajogurtti on lohkeavaa ja vähän hyytelömäistä.

Mitä sitten tapahtuu siivilöinnin jälkeen kaikelle liotetulle kauraleseelle? Jäljelle jäävää kauralesemössöä ei kannata heittää pois, niistä voi tehdä vaikka keksejä. Reseptistä kannattaa tosin jättää hiukan vähemmälle nesteen määrää, sillä liotetuissa leseissä on jo valmiiksi kosteutta.

[/left]

[right]

[/right]

kaurajogurtti

6 vastausta

  1. Nyt on ihan pakko kysyä. Kokeilin reseptiä, ja kahden päivän liotuksen jälkeen haju oli kuvottava, jossain oksennuksen ja jalkahien välimaastossa. Jatkoin silti valmistusta ohjeen mukaan toivoen, että se jotenkin katoaisi ”matkan varrella”. Näin ei ikävä kyllä käynyt, vaan valmiissa tuotteessa oli sama aromi, mikä tietysti vaikutti makuun. Mitään ikäviä kasvustoja tai värihaittoja ei näkynyt (vielä). Onko tämä siis ihan normaalia vai livahtiko minulla ehkä jokin ikävä mikrobi joukkoon?

    1. Moikka Anna,

      asiaa voi vaikuttaa myös hiutaleet. Jos on jotain luomu/ käsittelemätöntä laatua niin käyminen voi alkaa todella rajusti.
      Juurikin luomu sopii loistavasti hapanjuuri leivontaa koska se on loistavaa villihiivojen ja bakteerien ruokkimista varten.
      Toisaalta, jos joku väärä bakteeri eksyy joukkoon niin sekin voi aiheuttaa haasteita.
      Sanoisin että sille on syynsä miksi elintarviketeollisuudellla meni hyvin pitkään kehittää laadukas kaurajogurtti ja se liittyy juuri ns haasteisiin saada tasalaatuinen ja neutraali lopputulos 🙂

      yst terv.
      Alexander

  2. Hei

    Vielä en ole tekemässä kauragurttia. Kysyisin käykö ohjeessen maitohappobakteeri kapseli jota laittaa seokseen?

  3. Olen pari erää kokeillut. Tuotos on rakenteeltaan kiisseliä vielä keittämisen jälkeen, ok. Mutta kun lisään maitohapon lähteen (hunaja ja toisessa hapajuuri), lähteekin seos tietysti käymään uudelleen ja kiisselin rakenne häviää parissa tunnissa. Jäljellä on lähinnä juotavan jogurrtin kaltainen neste.

    1. Kiitos havainnoista, saa lisätä aika paljon kaikkea joukkoon jos haluaa semmoisen täydellisen rakenteen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?