Tämä ruoka on tavallaan todella monet variaatiot nähnyt mutta useimmat eivät ole koskaan maistanut, miltä alkuperäinen curry on maistunut. Curry nimitys on saanut alkunsa itäisestä intiasta ja Jotkin väittää että nimitys olisi keksitty 2000-3000 vuotta ennen ajanlaskua. Tätä väittämää en pidä täysin vakaana niin jokainen voi itse päättää milloin curryt olisi keksitty. Tämän alueen curryissä on normaalisti pohjana paistettuja sipuleita, inkivääriä, chiliä, mausteita ja kanapohjainen liemi.erityisesti tämän alueen curryn voi tunnistaa keltaisesta väristä joka tulee kurkumasta. Tietenkin samalla tapaa kuin kunnon viillokissa, kanan tulisi olla luullista, jotta siitä irtoa liemeen asti makua. Näin selvennyksen nimissä, curry tarkoittaa länsimaissa useinmiten maustesekoitusta ja aasiassa curry tarkoittaa itse sitä ruokaa.

kanacurry resepti

Curryjen menestys on sikäli mielenkiintoinen että niitä löytyy lähes jokaisesta aasiaan maasta, kuten thaimaasta, cambodiasta, japanista, kiinasta ja vaikka mistä muualta. Mauste jota harvemmin löytää muiden maiden curryistä on jauhettu mustapippuri joka tavallaan tuo chilin ohjessa erillaista tymäkkyyttä. Aasiassa näin yleisesti käytetään bambun vartta curryissä mutta intiassa joukkoon eksyy yleisesti pensaspapua tai vaikka okraa. Kun mennään ihan etelä intiaan, jossa on runsaasti kookosta ja kalaa, on curryissäkin niitä käytetty. Pohjois-intiassa on paljon tulisempia curryjä ja puolestaan high end curryt sisältää pähkinätahnoja joilla syntyy kermaisempi maku.

Tottakai curryä tarjotaan yleisesti riisin kera mutta joillakin alueilla sen lisäkkeenä, löytyy myös salaatti ja leipää. Joillekkin voi olla ylläri kuulla salaatista intiassa, mutta ne ovat varsin yleisiä. Tyypilliset raaka-aineet ovat retikka, kypsät tomaatit, makea sipuli ja korianteri. Syventymättä sen vertaa enempä salaattiin, aletaan kokkaamaan.

Perinteinen kanacurry

1kg broilerin nuijia
3rkl jauhettuja mausteita (mm. kurkumaa, pippuria ja chiliä )
2rkl kokonaisia mausteita (neilikka, aswain, jeera)
1rkl suolaa
10cm inkivääriä
8 valkosipulin kynttä
10 vihreää chiliä
100g papuja
3 sipuleita
1 rsa kirsikkatomaattia
3 perunaa
3 porkkanaa
1 kevtsipulin nippu viimeistelyyn
öljyä

Aloita ensi valmistelusta joka tarkoittaa nuijien maustamista suolalla ja 2 rkl mausteita. Kuori sitten inkivääri, sipulit ja valkosipuli ja lopuksi pilko edellämainitut vihannekset, chilit ja pavut. kuori porkkanat, perunat ja keitä ne suolatussa vedessä kypsiksi jätä sitten seisomaan omaan liemeensä.

Lorauta pataan öljyä ja paista siinä ensin kokonaiset mausteet ja valkosipuli, sipuli, chili, inkivääri. Lisää sitten jauhetut mausteet ja broilerin nuijat jotka maustoit aiemmin. Paistele hetki että mausteet heräävät. Kun veget on pehmenneet ja lisää sitten hiukan nestettä ja hauduta kunnes kana on kypsää. Lisää sitten joukkoon papu ja tomaatit, kun papu on kypsää niin kaiki on valmista. Aivan lopuksi lisää joukkoon perunaa, porkkanaa ja niiden lientä. Tässä liemen tarkoitus on tuoda suolaa mutta myös lievästä saostaa. Viimeistele vielä vastapilkotulla kevätsipulilla niin currysi on valmis.

Tämän aterian lisäkkeenä toimi riisi ja poori leipä.
Hyvää ruokahalua!

Share:

Vastaa


Looking for Something?