Viimekerralla tein aitoa kanacurryä ja tällä kertaa teen perinteistä currykastiketta, siinä muodossa kuin sitä voisi saada Intian maaseudulla. Itseasiassa, olen ihmetellyt nuorempana että kotona tehty curry oli ihan erillaista kuin koulussa tarjottu curry. Kysehän oli silloin siitä että koulun keittolassa curry maustetta tuli talossa tehtyyn viillokkin vain nimeksi, eikä ruokaan saanut lisätä määräyksiä enempää suolaa tai mausteita. Toki, silloisessa rajakylän ala-asteessa oli erinomainen kouluruoka vaikkei sitä osannut kaikki oppilaat arvostaa. Sittemmin työelämässä, curryja on tullut maistettua vaikka missä ammattikeittiöissä ja ne on aina ollut vähän ”sinnepäin” tyylillä tehtyjä. Toisaalta, Suomalaiseen makuun curryt tekee parhaiten kauppansa kermaisina mutta tämän kertaisessa reseptissä ei olekkaan kermaa.

Palaten curryyn, meillä sitä tehtiin n. kerran viikossa, niikuin kitchari ja linssejäkin. Saattoi olla että kastike tehtiin aamulla ja jätettiin seisomaan keittiön pöydälle että maut kehittyvät, jonka johdosta oli maku oikein intensiivinen. Ehkä vakioin mauste tässä perinteisessä curryssä oli methi eli sarviapila, kurkuman lisäksi. Sarviapilan maku on tavallaan aika erikoinen mutta se muuttuu paljon paremmaksi kun sitä kuumennetaan rasvassa ja muut mausteet tekevät kokonaisuudesta tutumman oloisen. Sarviapilaa pidetään myös terveys tuotteena ja väitetään sen edistävän rasva aineenvaihduntaa mutta en aio näihin syventyä tälläkään kertaa 🙂

Varsinaisen besanin tarkoitus kastikkeessa on suurustamisen lisäksi nostaa proteiinipitoisuutta. Kastikkeen juju on tavallaan keittiää besanista mausteiden kanssa hiljalleen paksuhko kastike. Tyypillisesti tämä kastike on tarjottu osana ateria kokonaisuutta, jolloin curryä on voitu sekoittaa vaikka minkä sekaan. Tässä johtuen , ateriakokonaisuudessa on mukana paistettujen vihanneksien, tandoorileipää, currykastiketta, sipulipakoraa ja riisiä.

Tandoori leipä

5dl Vehnäjauhoja
1tl suolaa
1t ruokasoodaa
3rkl öljyä
1-2dl haaleaa vettä

Yhdistä ensin kuivat ainekset eli suola, sooda ja jauhot. Lisää joukkoon ensin öljy ja vähitellen haalea vesi. Alusta taikinaa kunnes se on yhtenäistä ja peitä n. 20-30 minuutiksi.
Kuumenna sillävälin alumiini kattila ja nimenomaan alumiini kattila koska se johtaa parhaiten lämpöä. jaa taikina 10 osaan, kaulitse ohueksi, kostuta vedellä yhdeltä puolelle ja kiinnitä lettu sitten taikinan sisällä. Käännä kattila ylösalaisin ja anna leivän paahtua. Kun leipä on paahtunut, se on valmis 🙂

Perinteinen currykastike

0,2kg kikherne jauhoja
2rkl methiä eli sarviapilaa
0,5kg jogurttia
2 vihreää chiliä
3rkl jauhettuja mausteita (kurkuma, chili, pippuri)
1l vettä
suolaa
2rkl kokonaisia mausteita (jeera, aswain neilikka, kardemumma)
* 0,5kg sipuli pakoraa (käytä halutessa)

Sekoita kikhernejauho jogurttiin ja lisää mausteet, suola . Jatka sekoittamista ja lisää vesi.
Kuumenna isossa kattilassa öljy ja lisää sinne ensin methi ja sitten loput kokonaiset mausteet, chili. Lisää sitten kikhernejauhoseos ja anna kiehahtaa. Sekoita jatkuvasti ja laske lämpö madollisimman alas, jotta kastike ei ota pohjasta kiinni. Kun kastiketta on n. puolet jäljellä ja se on valmista. Lisää joukkon, aivan lopuksi sipuli pakoraa, niinkuin aivan perinteisimmissä ohjeissa. Hyvää ruokahalua!

Näin yleisesti, mausteet tuntuu olevan useimmille haasteellista löytää, joten olisiko järkeä että tekisin oman mauste kokonaisuuden?

Ensi kerralla teen chola & bhaturaa, joten katsotaan silloin taas 🙂

Share:

Vastaa


Looking for Something?