Viime kerralla tein currykastiketta ja tällä kertaa mennään jollakin proteiinipitoisemmalla. Palkokasvit kuuluivat yleisimpiin proteiinin lähteisin lapsuudessani ja erityisesti kikherneitä tuli nautittua muutamassakin muodossa. Yleinen nimitys tälle kikherneelle oli cholo joka on intiaksi kyseinen palkokasvi. Äitini ei pitänyt mausteisesta ruuasta joten vihreät chilit tarjottiin lapsuudessani vain lisäkkeinä mutta kyllähän niistä irtoa makua paremmin kun ne on ruuan joukossa. Viitaten tähän, tämän kertaisessa reseptissä on hiukkasen enemmän tulisuutta.

Tämän kertainen resepti on jotain mitä olet saattanut nähdä kansainvälisissä ruokaohjelmissa. Tässä on siis eräänlainen kikhernekastike joka tarjotaan leivän kera. Ateriaa kutsutaan chola bhaturaksi joka on suoraan käännettynä kikherne & leipä. Tietenkin tämän tyyppisiä ruokia on useinta aasiassa mutta tämä on yksi yleisimmistä ja ohjeitakin on yhtä monta kuin kokkeja.

Tomaatit aasiassa? 1500 luvulta Filippiinien käydessä kauppaa Espanjalaisten kanssa, on samalla todennäköisesti saanut alkunsa aasiaan päässeet tomaatti lajikkeet. Sittemmin tomaattit ovat sielläkin villiintyneet ja niitä löytää ihan esimerkiksi Intian metsistä. Aasialaisten tomaattien makeus on hyvinkin korkea mutta väri on tyypillisemmin oranssi tai punertavan keltainen.

kikherne resepti

Kikhernekastike ( Chola)

3dl kikherneitä
vettä
neilikoita, laakerinlehtiä, suolaa ja ruokasoodaa

4rkl öljyä
2rkl kokonaisia mausteita (jeera, aswain, neilikka, kardemumma)
2 kokonaista kuivattua chiliä
10 vihreää chiliä
5 valkosipulin kynttä
10cm inkivääriä
3 sipulia
3rkl jauhettuja mausteita (kurkuma, chili, pippuri, korianteri jauhe)
4 tomaattia
*keitettyjä perunoita ( lisää halutessa)

Liota kikherneet ensin yönyli vedessä ja keitä sitten uudessa vedessä matalassa lämmössä noin muutaman tunnin ajan ja mausta liemi neilikoilla, laakerinlehdillä, suolalla ja ruokasoodalla. Näin kikherne pysyy ehjänä ja pehmenee kunnolla. Jätä sitten kikherneet jäähtymään liemeensä.
Sitten kuori, sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuutio ne ja chilit, tomaatit.

Lorauta isoon kattilaan öljyä ja lisää kokonaiset mausteet, kuivatut chilit. Kun mausteet ovat heränneet, lisää chili, inkivääri, valkosipuli ja sipuli. Kuullota noin 5 min ja lisää jauhetut mausteet. kuullota jälleen noin 5 min ja lisää sitten tomaattit. Kun tomaateista tullut neste on lähestulkoon haihtunut, lisää joukkoon kikherneet keitinliemineen. Tässä vaiheessa voit lisätä joukkoon perunoita ja keitä sitten kokoon kunnes liemi sakenee hiukan. Kastike on valmista kun se on sinun makuusi sopivaa.

mannaleipä

Leipä (bhatura)

4dl jauhoja
0,5dl mannasuurimoita
1dl jogurttia
1 rkl öljyä
lämmintä vettä
suolaa, ruokasoodaa
4-6dl öljyä uppopaistoon

Yhdistä kulhossa jauhot, mannasuurimot, sooda ja suola. Lisää joukkoon jogurtti ja alusta murenevaksi taiknaksi. Lisää joukkoon sitten lämmintä vettä jatkuvasti alustaen kunnes taikina on yhtenäinen. Aivan lopuksi lisää öljy että taikina irtoaa kulhosta. Peitä taikina ja anna sen siestä ainakin tunnin verran. Alusta taikina sitten käsin ja jaa se kymmenenen osaan. Laita öljyä kuumenemaan uppo paistoa varten ja pyöritä taikina pallat palloiksi ja kaulitse pyöreiksi. Uppo paista öljyssä kultaisiksi ja tarjoile lämpimänä kikhernekastikkeen ja raita-kastikkeen kera.

Hyvää ruokahalua!

Share:

Vastaa


Looking for Something?