Olen aina ollut varsinainen jäätelöhirmu. Ei oikeastaan ole vuodenajalla väliä, mutta laadukas jäätelö kyllä maistuu. Olen aiemmin tehnyt jonkin verran jäätelöä itse, mutta sittemmin jäätelökoneeni otti loparit ja homma on vähän tyssännyt. Kauppojen hyllyille on kuitenkin viimevuosina ilmestynyt laadukas valikoima suomalaisia premium-ja vegaanijäätelöitä, joita on kiva silloin tällöin maistella.

Olen seurannut mielenkiinnolla suomalaisia jäätelövalmistajia, mm. Jymyltä tuli markkinoille hiljattain eksoottisempi maku, mäntyjäätelö. Tällä kertaa sain Jymyltä maisteluun kuitenkin kaksi uutta luomuista vegaanijäätelöä, makuina Minttusuklaa ja Kaksi marjaa. Nämä vegaanijäätelöt eivät häviä tavallisille jäätelöille rakenteensa tai makunsakaan puolesta. Molemmissa on selkeät maut, eikä läpi puske kookos tai överisokeri kuten monissa vegaanisissa jäätelöissä.

Ennen kuin ehdin syödä jäätelöpurkkeja kokonaan tyhjäksi (se nimittäin voi josus tapahtua ihan vahingossa), kehittelin jäätelöille sopivat vegaaniset vohvelitötteröt. Koska jäätelötkin on valmistettu luomu ainesosista, päädyin käyttämään luomua myös vohveleissa, mutta tokihan vohvelit voi tehdä ei-luomuna myös.

jymy jaatelo

Vegaaniset vohvelit

Tarvitset:
1ooml aquafabaa (*luomu kikherneiden lientä)
40g sokeria (*luomu)
100g speltti alkuvehnää (*luomu)
10ml kasvimaitoa tai vettä (*luomu)
Halutessa hiukan ruokasoodaa tai leivinjauhetta (jos haluat vohvelin rakenteeseen pikkuisia ilmakuplia)

Valmista näin:
Vaahdota aquafaba ja sokeri. Lisää joukkoon loput ainekset ja sekoita varoen tasaiseksi. Kuumenna pinnoitettu pannu ja kaada pannulle taikinaa kuin tekisit lettuja. Paahda vohvelia ensin yhdeltä puolelta, kunnes taikina on helposti käännestävissä. Käännä ja paista hetki vielä toiselta puolelta.

Nosta vohveli pannulta ja kääri se vielä lämpimänä käsin tötteröksi. Anna tötteröiden jäähtyä täysin, jolloin niistä tulee rapeita ja halkeavia.
Kokeilin taikinassa myös kaakaojauhetta, jolloin jätskivohveleista tulee hiukan tummempia, mutta kaakaon määrä pitää vähentää jauhojen määrästä.

Tämä reseptin paisto-osuus löytyy myös videona instastani. Koska villiyrttikausi on käynnissä, hyödynsin koristeena pihalta kerättyjä kuusenkerkkiä. Jos villiyrtit kiehtovat sinuakin, käy ihmeessä lukaisemassa postaukseni villiyrteistä.

jymy jäätelö

2 Comments

 1. 6.6.2017 / 21:44

  Mahtava idea!
  En oo ajatellutkaan että auqafaba toimisi juuri jäätelövohveleissa 🙂 Pitääpä pistää korvan taakse

  • Alexander
   Kirjoittaja
   7.6.2017 / 09:16

   Kokeilin muutamia eri kanamunan korvikkeita rakenteen saamiseksi ja flaxegillä tulee yksinkertaisesti liian kova rakenne. Aquafaba oli verrokkeihin nähden paras 🙂

Vastaa


Looking for Something?